Mereka yang sudi.......

Sunday, March 20, 2011

MasakLemak Kari Ikan Masin

Salam makan malam.Salah 1 resepi dari buku masakan yang baru dibeli masa ke book store with little laling the other day. Buku dlm bahasa English tapi kita tuliskan semula dlm bahasa malaysia ya. kari lemak ni memang  menyelerakan cuma bahan sayurannya saja tak lengkap.Apa pun masak lemak kari ni tetap menjadi dan laling kita senyum sampai ketelinga. Makan ling jangan tak makan dia siap tanya " can you cook the pineapple fried rice?".Actually pineapple is 1 of his favorite fruit,but not me so I jarang beli.Sesekali kita beli  dia terlebih perasan yang kita terlebih sayang kat dia la kot.Memang pun...siapa tak sayang suami kan????? Jom layar resepi dulu..


Bahan-bahannya
*100 grm ikan masin tanau.(P. Ros guna ikan kurau) dicuci bersih dan direndam 1 jam
*150 grm nenas dibotong kiub
*1 biji terung dibelah 4 (Tak masuk sebab kat Mydin tadi masa dah nak bayar baru perasan terung tak timbang so kita tinggalkan aja)
*1 biji cili hijau dipotong 2
* 1 biji cili merah dipotong 2
*40 grm cili kering dipotong dan direndam*
*100 grm bawang merah*
* 50 grm bawang putih
*1 tbsp belacan (tak masuk,nanti princess tak leh makan)*
* 3 batang serai*
* 2 biji buah keras*
* 1/2 inci kunyit hidup (P,Ros pakai yang serbuk)*
* 500 ml santan dari 1 biji kelapa
* Garam dan gula secukup rasa


Cara memasak
1- Kisar semua bahan bertanda *
2- Panaskan 4 sudu minyak masak dan  goreng bahan kisar hinga terbit bau .
3- Masukkan isi ikan, nenas dan juga cili besar. Kacau sebentar.
4-Masukkan santan dan kacau.Biar kan ia mendidih.Masukkan sedikit gula.
5-Rasa masam-manis kari lemak dan masukkan sedikit garam jika mahu.(P.Ros tak masukkan sebab ikan tu memang dah masin).Hidang la dgn nasi panas.
Source :A Taste Of Malaysia Cook Book by Petsie Cheong





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info