Mereka yang sudi.......

Wednesday, December 4, 2013

Pulut Tai-Tai

Assalam semua.Resepi pulut tai-tai yang agak lama tertangguh.Sebenarnya ini adalah kali kedua membuatnya.kali pertama warnanya tak mengancam sangat sebab bunga telang tu direndam sekejap je.
Untuk kali ni Puan Ros rendam 1 malam dan esoknya baru digunakan.Terima kasih MiMie sayang yang jauh diPenang sebab bersusah payah hantar bunga telang ni melalui pos.Puas hati dapat makan pulut ni dengan kaya (PN Ros beli je kaya tu) dan dihidang bersama  teh panas kurang manis.
Bahan-bahannya
* 800 grm beras pulut
* 600 ml santan
* 1/2 sudu kecil garam
* 1 sudu besar gula
* Beberapa helai daun pandan
* 40 kuntum bunga telang kering
* 1 cawan air panas  \

Cara Memasak
1- Rendam bunga telang dengan ai panas dan biarkan sejuk. Setelah sejuk boleh lah disimpan didalam peti sejuk semalaman(boleh dibuat sehari lebeh awal.
2- Beras pulut dibasuh bersih dan bahagikan kepad 2 bahagian. Rendam 1 bahagian dengan air biasa dan 1 bahagian lagi dengan air bunga telang. Biarkan semalaman (air rendaman mesti la melepasi paras pulut.) 
3- Buang air rendaman dan masukkan beras pulut kedalam bekas kukusan  seperti dalam gambar Lapik kukusan dengan 2 3 helai daun pandan dan letakan 1 atau 2 helai diatas beras pulut.

4- Kukus pulut hingga separuh masak dan angkat, tuang pulut separuh masak kedalam mangkuk bersih yang agak besar( biarkan kedua dua colour bercampur)
5- Siram santan yang telah dicampur garam dan gula kedalam pulut dan gaul rata mengunakan senduk kayu (masukkan santan sedikit-sedikit) Kacau rata hingga pulut menyerap semua santan dan menjadi sedikit berminyak.
6- Masukkan semula pulut kedalam periuk kukusan dan kukus pulut untuk kali kedua hingga masak.
7-Angkat pulut dan kacau lagi biar agak berkilat.Masukkan kedalam bekas 4 segi dan dgn mengunakan sarung tangan plastik tekan pulut hingga padat dan rata. Pastikan pulut betul betul ditekan rata dan atasnya kelihatan licin (lakukan semasa pulut masih panas untuk memudahkan ia menjadi padat).
8- Biarkan pulut selama 30 minit sebelum dipotong.
9- Siap untuk dihidang bersama kaya.


 happy cooking 

Tuesday, December 3, 2013

Muffin Lemak Isi ketam


Assalam semua,
Biasanya kita makan muffin yang manis-manis kan? Jarang orang buat muffin yang savory atau lemak2 masin.
Kali ni Pn Ros mencuba resepi dari BBC network dengan mengolah sedikit bahannya mengikut apa yang ada didapur.
Dan hasilnya , dapat la makan muffin yang lemak dan sedap untuk breakfast pagi tadi.
Bahan-bahannya
* 2 cawan tepung naik sendiri(self raising flour)
* 1 sudu teh baking powder
* 1 sudu teh garam(boleh dikurangkan)
* 1/2 potong Zucchini yang diparut(warna hijau)
* 1 batang carrot size kecil yang dikupas dan diparut
* 2  biji telur 
* 3/4 cawan susu segar
* 125 grm butter yang telah dicairkan
* 1 cawan parutan chedar cheese atau secukupnya
* 1 sudu besar sour cream
* 10 ke 11 batang crab stick
 Cara menmasak
1- Parutan zucchini dan carrot diperah keluar airnya.ketepikan
2- Dalam mangkuk campurkan semua bahan kering dan masukkan parutan carrot dan zucchini.
3-Potong kecil crab stick, separuh dicampur bersama bahan kering tadi dan simpan separuh untuk diletakkan diatas muffin sebelum dibakar.
4- Masukkan juga 3 sudu besar cheese kedalam bahan kering tadi dan gaul rata.
5- Dalam mangkuk lain masukkan bahan basah dan pecahkan telur didalamnya, kacau bahan hingga sebati.
6- Masukkan bahan kering kedalam mangkuk bahan basah dan dgn mengunakan senduk kayu kacau semua bahan hingga betul-betul sebati.
7- Masukkan muffin cup kedalam bekas muffin dan sendukkan adunan muffin kedalamnya agak2 3/4 penuh.
8- Taburkan potongan crab stick dan cheddar cheese diatasnya.
9- Panaskan oven dgn kepanasan 200C dan bakar muffin lebih kurang 20-25 minit atau bila dicucuk lidi kedalammnya , batang lidi keluar bersih dah bahagian atas muffin juga kelihatan kuning keemasan.

Hidang la sewaktu masih panas,memang sedap untuk buat sarapan pagi mengantikan beberapa jenis cokodok yang biasa kita masak untuk sarapan.
 happy cooking 


Sunday, December 1, 2013

Moist Eggless Chocolate cake



Assalam untuk semua.
Kek yang dibuat secara express dan tampa mengunakan telur, pernah dibuat sebelum ini. 
Tapi kali ni Pn. Ros tambahkan 2 bahan baru iaitu sour cream dan serbuk badam.Memang moist dan sedap.
Bahan yang digunakan simple dan cara membuatnya juga mudah.Memang kena dgn jiwa malas berblog sekarang ni.Malah gambarnya pun main suka-suka snap je.

Bahan-bahannya
  * 1 cawan tepung gandum
  * 1 tsp baking powder
  * 1/2 tsp bicarbonate of soda
  * 1/2 serbuk koko
  * 2 tbs tepung susu
  * 1 1/4 cawan air sejuk dari peti
  * 1 cawan gula perang
  * 1 tsp vanilla essence
  * 2 tbs kopi emulco
  * secubit garam
  * 1/2 cawan minyak masak
  * 2 tbs sour cream
  * 1/2 cawan serbuk badam


Cara-cara 
1- Campurkan semua bahan kering dan ayak
2- Campukan semua bahan basah dan gula dan pukul sekejap mengunakan electrical whisk.
3- Masukkan bahan kering dan kacau rata.
4- Sapukan sedikit minyak pada keseluruhan bekas kek dan tuang adunan kedalamnya.
5- Panaskan oven dgn suhu 170C dan bakar selama lebih kurang selama 40 minit atau bila dicucuk dgn lidi , ianya keluar bersih.

Untuk topping 
 Pn Ros letakkan chocolate ganache (panaskan sedikit cooking cream bersama cooking chocolate/chocolate compound secara double boiler.Sejukkan sebentar dan tuang diatas kek).
 happy cooking 

Tuesday, November 26, 2013

Pau bunga


As Salam untuk semua,Bangun pagi tak tahu apa nak masak untuk breakfast. Teringin nak makan pau dan teringat pau mawar purple colour kat dapur Kak Wan. Resepinya mengunakan keledek. Patah semanagt sebab tak de keledek...tiba-tiba teringat Tun Telani pernah tunjuk kat FB, terus geledah dan hasil dari resepi Tun dan cara membuatnya yang mudah didapur kak wan maka terhasil la pau ini.
Terima kasih Tun, Kak ros copy paste ya..caranya Kak Ros godek sendiri.
Terima kasih juga kak wan tak secantik yang kak wan punya sebab kita buat ikut suka hati.





Bahan-bahan ( 10 biji )-Puan. Ros dapat 8 biji
  • 250g (2 1/2 cawan ) tepung pau diayak (pakai tepung gandum pun boleh)- tun guna gandum je(P.Ros pun guna gandum)
  • 3g (3/4 sudu teh) yis kering
  • 2g (1/2 sudu teh) baking powder
  • 50g (4 sudu makan) gula castor- tun letak 40g
  • 20g (1 sudu makan) lemak sayuran(shortening)
  • 2g (1 sudu teh) bread softener- tun guna bread improver
  • 1/2 cawan air suam



Cara P.Ros membuatnya
1- Campukan semua bahan kecuali air kedalam 1 mangkuk besar.
2- Campurkan beberapa titik pewarna merah/pink bersama air suam
3- Ramas semua bahan hingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit.Jika tak cukup lembut ,tambahkan sedikit lagi air
4- Uli adunan hingga menjadi lembut dan licin dan tidak melekat ditangan.Tutup mangkuk adunan  dengan tuala kering dan biarkan selama 10 ke 15 minit.
5- Selepas 15 minit, bahagikan adunan kepada 8/10 ketulan kecil -lebih kurang 50 grm sebiji.
6- Biarkan sebentar.
7- Taburkan sedikit tepung gandum diatas papan canai dan ambil sebiji adunan dan leperkan mengunakan tangan dan gelek menjadi nipis dan bulat.Letak sebiji inti ditengah dan balut menjadi sekuntum bunga ros/mawar.(Refer blog kak Wan untuk cara-caranya).
8- Letakkan Pau diatas sekeping kertas(P.Ros guna cupcake  paper.Atur dalam kukusan dan kukus pau lebih kurang 10 minit hingga masak.






 happy cooking 
.













































Sunday, November 24, 2013

Lemon Chicken

As salam untuk semua. Dah lama tak masukkan resepi lauk pauk.
Hari ni terasa nak makan lemon chicken dan resepi ni dah lama disimpan. Biasanya bila buat lemon chicken Pn.Ros beli sos yang dah siap, tapi kali ni sosnya dibuat sendiri dan cukup sedap.Terima kasih pada tuan punya resepi. Tak susah membuat lemon chicken ni.Tapi untuk resepi ni Pn Ros tambah gula sebab jus dari sebiji lemon tu terlalu masam.


A-Bahan-bahannya
* 2 keping whole leg chicken yang dah dibuang tulangnya
* 1 biji telur
B- Bahan Perap
* 1/2 sudu kecil garam
* 1/2 sudu kecil lada putih
* 2 sudu besar tepung ubi
* 1 sudu kecil tepung kastard
* 1 sudu besar air
C- Bahan Coating
* 3 sudu besar tepung naik sendiri
*  3 sudu besar tepung ubi
campur sebati kedua-dua tepung

Bahan Sos
* 1 sudu besar butter
* jus dari 1 biji lemon
* 3 sudu besar gula
* 1/2 cawan air
* 1 sudu kecil tepung kastard
* 1/2 sudu besar tepung ubi 
* sedikit potongan kulit limau
* 1 sudu besar air


Cara memasak
1- Bersihkan ayam dan perap bersama bahan B selama 1/2 jam.
sementara menunggu ayam diperap boleh lah dibuat sosnya dahulu.
Cara memasak sos
1- Panaskan butter hingga cair dan masukkan jus limau yang telah dicampur bersama air, dan juga potongan kulit limau,masak diatas api sederhana hingga mendidih.
2- Masukkan  gula dan secubit garam dan kacau rata.
3-Masukkan kedua-dua jenis tepung yang telah dibancuh bersama air dan kacau sos hingga pekat. Tutup api (tambah gula sekiranya sos agak masam).Angkat sos dan tapiskan kedalan mangkuk bersih dan ketepikan.
Cara memasak ayam
1- Setelah ayam siap diperap, Pukul sebiji telur dan celup ayam kedalam telur.
2- Seteleah dicelup dalam telur, gaul ayam kedalam bahan C hingga semua bahagian ayam rata.
3- Panaskan minyak secukupnya dan goreng terendam ayam hingga garing dikedua-dua bahagian.
4-Angkat dan toskan ayam dan boleh lah dipotong nipis dan atur didalam pinggan.
Curah sos diatas ayam dan lemon chicken siap untuk dihidangkan.

 happy cooking 

Wednesday, November 20, 2013

Mangkuk telur

As Salam semua. Gambar diatas tu adalah menu yang dibuat untuk breakfast pagi tadi.
Sekarang musim cuti sekolah, dapat la main masak-masak kat dapur. Tak payah nak terkejar2 hantar little laling Hana kesekolah dan terkejar-kejar ke office pulak. 
I can take it slow now and start again in December(kerja full swing you, in December).
Resepi ni amat mudah dan memang sedap dimakan, malah mengeyangkan. Ada daging , telur dan sayur-sayuran so boleh kira cukup syarat la tu untuk hidangan pagi.Jom tengok resepi.
Bahan-bahannya
* 1 packet chicken meatloaf brand ayammas (ada 6 keping didalamnya)
* 4 biji telur size besar(P.Ros guna saiz Jumbo)
* 1/2 biji potongan bawang besar
* 1/2 biji potongan capsicum (lada bangla)
* 1 1/2 biji tomato yang dibuang bijinya dan dipotong dadu
* Potongan 2 batang daun bawang
* Renjisan lada putih dan garam(ajishio) secukupnya
* 1/4 sudu cayenne pepper (tak nak pedas tak payah masuk)
* 1 sudu besar cooking cream (jika ada-tak masuk pun tak apa)

cara memasak
1- Defrost chicken meatloaf . Setiap keping meatloaf dipotong 2.
2- Sapukan seluruh bahagian  muffin pan dengan sedikit minyak masak atau butter
3- Ambil meat loaf yang telah dipotong 2 tadi dan letak menutupi dinding muffin pan tadi.Biarkan bahagian dasarnya kosong.
4- Pecahkan telur kedalam mangkuk dan masukkan ajishio dan cayenne pepper dan pukul sedikit.Curahkan sedikit bancuhan telur kedalam mangkuk bekas muffin yang telah di salut dgn chicken meatloaf tadi.

5- Taburkan bahan sayur-sayuran yang dipotong dadu dan digaul rata, curahkan sedikit lagi bancuhan telur dan tabur daun bawang diatasnya.(usah risau kalau telur meleleh keluar dari linkungan chicken meatloaf, bila dah masak ia akan tetap berada dalam bentuk mangkuk). Boleh gunakan bancuhan telur sampai habis.4  biji telur saiz jumbo yang Puan Ros guna tu memang cukup untuk 6 biji mangkuk telur. 

6. Panaskan oven dgn suhu 190 dan bakar selama lebih kurang 15 ke 20 minit hingga telur betul-betul masak dan pejal supaya senang nak mengeluarkanya dari bekas muffin.
Boleh dimakan begitu saja atau bersama cili sos.
 happy cooking 



   

Friday, November 15, 2013

Chocolate Oreo Cheese Truffle


Salam untuk semua. Chocolate oreo truffle yang dibuat bersama litttle laling(my Hana) untuk mengurangkan kebosanannya . Sungguh senang dan sedap. 1 hari makan sebiji, setiap kali memakannya hati rasa gembira.Rasa manis biskut oreo dan coklat ditambah sedikit lemak masin dari tatura cheese memang sedap pada rasa Pn.Ros.


Bahan-bahannya
* 1 paket biskut oreo yang dah siap dihancurkan
* 100 ke 120 grm cream cheese Tatura.
* Chocolate compound secukupnya ( Pn Ros tak timbang jadi tak boleh nak tulis brapa gram)
Cara-caranya
1- Putar cream cheese sekejap.Masukkan separuh dari biskut oreo.Putar lagi.
2- Masukkan keseluruhan biskut orea dan kacau hingga bahan sebati.Boleh guna tangan jika mahu.
3- Kepal-kepal kan adunan menjadi bebola, saiznya pilihan masing-masing.
4- Simpan didalam peti sejuk selama beberapa jam atau pun semalaman.
5- Masak colat compound secara double boiler dan celupkan truffle oreo kedalam nya.
6- Letakan truffle chocolat diatas dulang yang telah dialas Parchment paper.
7- Boleh la disimpan didalam peti sejuk dan dikeluarkan bila hendak memakannya.





 happy cooking 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info