Mereka yang sudi.......

Showing posts with label hana. Show all posts
Showing posts with label hana. Show all posts

Sunday, June 24, 2012

Kentang Inti Sardin

Salam hari minggu.Menu gentel-gentel pagi semalam sebab nak cepat.Hari  hari kedua P.Ros pergi training untuk program baru yang akan di perkenalkan ditadika.
So sebelum meninggalkan rumah rasanya tak sedap hati kalau tak siapkan sarapan untuk little laling dan papanya.Masuk dapur bahan2 yang ada cuma la kentang dan sardin.Maka terjadilah kentang goreng inti sardin ni.
Bahan-bahannya
* 400 grm kentang yang dah direbus
* 100 grm bread crumb(oren kaler ya)
* 2 keping sardin
*Sedikit bawang besar dipotong nipis
* 1 batang daun bawang
* 1 biji telor itik????( kes banyak barang dapur dah habis)
* 1 ulas bawang putih 
* 70 grm butter
* Garam dan serbuk lada putih secukupnya
*1/3 cawan susu segar
 Cara memasak
1- Rebus kentang sampai empuk,tos airnya dan masukkan butter.Lenyek kentang sampai hancur dan halus.
2- Campurkan garam.lada sulah dan bread crumb.Ramas sebati.
3- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit dan gaul adunan .Adunan kentang hendak lah tidak terlalu lembik atau terlalu keras bila kita hendak mengentelnya.(so pastikan susu dimasukkan sedikit demi sedikit dan berhenti bila dah dapat selembut yang dikehendaki)
Untuk inti
1-Potong kecil bawang putih dan tumis sekejap.masukkan sardin yang telah dihancurkan.Campur semua bahan lain dan masak sebentar.Tutup api.angkat sardin dan sejukkan sebentar.
2- Ambil sekepal adunan kentang dan leperkan ditapak tangan,masukkan sesudu inti dan gentel la ikut bentuk kesukaan masing-masing.(P.Ros sapu sedikit minyak ditapan tangan semasa mengentelnya.).Simpan dalam peti selama 20 minit.
3- Panaskan minyak dan goreng kentang berinti ni sampai garing.Hidang bersama sos atau makan begitu saja.



* Dua hari pergi kursus rupanya little laling rindu kat mamanya.walau pun setiap petang kita balik rumah.Semalam bila sampai rumah dihadiahkan sekeping note bersama pelukan olehnya...alahai anak..sejuk hati mama.Tapi sometime kenakalan mu menguji kesabaran ku....!!!!!hehehe
                                                     happy cooking



Sunday, June 17, 2012

Double Celebrations


Hari minggu yang agak bermakna.Hari ini hari jadi ke 7 my little laling  and to day is also happened to be Father's Day.So terus buat 2 in 1 celebration.
Memang tak ada party for little laling as we already told her that she will only have a birthday bash every five years.Party hanya untuk tahun ke 5,10 dan 15.....so kena la dia tunggu yang ke 10 sebab 2 years ago dah ada bday bash masa dia berumur 5 tahun.
Untuk harijadinya tahun ni dia mintak mamanya buat icecream cake,pulut kuning dan rendang ayam and of course her Dora coklate.Tapi kesian..... sebenarnya dia tak sihat hari ni.Cuaca yang sangat berjerebu membuatkan sinus dia agak teruk.
Untuk my old laling pula sempena hari bapa ni,mama masakkan Red Velvet Pancake yang dihidang dengan caramelize epal sos for breakfast. So pagi ni kami jamu selera dengan pulut ,kuning ,red velvet pancake dan icecream kek.Sambil tu tengok la setengah gambar2 yang disnap tadi (muka orang2 yang baru bangun tidor dan dipaksa hadiri parti hari jadi yang bukanya parti).


Happy B-Day Hana and Happy Father's Day Papa....




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info