Mereka yang sudi.......

Sunday, June 24, 2012

Kentang Inti Sardin

Salam hari minggu.Menu gentel-gentel pagi semalam sebab nak cepat.Hari  hari kedua P.Ros pergi training untuk program baru yang akan di perkenalkan ditadika.
So sebelum meninggalkan rumah rasanya tak sedap hati kalau tak siapkan sarapan untuk little laling dan papanya.Masuk dapur bahan2 yang ada cuma la kentang dan sardin.Maka terjadilah kentang goreng inti sardin ni.
Bahan-bahannya
* 400 grm kentang yang dah direbus
* 100 grm bread crumb(oren kaler ya)
* 2 keping sardin
*Sedikit bawang besar dipotong nipis
* 1 batang daun bawang
* 1 biji telor itik????( kes banyak barang dapur dah habis)
* 1 ulas bawang putih 
* 70 grm butter
* Garam dan serbuk lada putih secukupnya
*1/3 cawan susu segar
 Cara memasak
1- Rebus kentang sampai empuk,tos airnya dan masukkan butter.Lenyek kentang sampai hancur dan halus.
2- Campurkan garam.lada sulah dan bread crumb.Ramas sebati.
3- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit dan gaul adunan .Adunan kentang hendak lah tidak terlalu lembik atau terlalu keras bila kita hendak mengentelnya.(so pastikan susu dimasukkan sedikit demi sedikit dan berhenti bila dah dapat selembut yang dikehendaki)
Untuk inti
1-Potong kecil bawang putih dan tumis sekejap.masukkan sardin yang telah dihancurkan.Campur semua bahan lain dan masak sebentar.Tutup api.angkat sardin dan sejukkan sebentar.
2- Ambil sekepal adunan kentang dan leperkan ditapak tangan,masukkan sesudu inti dan gentel la ikut bentuk kesukaan masing-masing.(P.Ros sapu sedikit minyak ditapan tangan semasa mengentelnya.).Simpan dalam peti selama 20 minit.
3- Panaskan minyak dan goreng kentang berinti ni sampai garing.Hidang bersama sos atau makan begitu saja.



* Dua hari pergi kursus rupanya little laling rindu kat mamanya.walau pun setiap petang kita balik rumah.Semalam bila sampai rumah dihadiahkan sekeping note bersama pelukan olehnya...alahai anak..sejuk hati mama.Tapi sometime kenakalan mu menguji kesabaran ku....!!!!!hehehe
                                                     happy cooking



6 comments:

  1. Salam kak ros,waw first time nampak resepi cam ni, siap letak telur itik lagi ya, hehehehe...,nampak sedap & mudah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Evelyn.telur itik....sebab kehabisan telur ayam le....ada sebiji telur itik dalam peti maka kak ros rembat je.

      Delete
  2. acik pun pertama kali tengok resepi ni..tak pernah makan lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Acik..ini resepi ramas-ramas kepal...hihihi

      Delete
  3. Mesti enak ni..boleh ditry jugak suatu hari nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Rahel..sila cuba.sedap dan mengeyangkan ni...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info