Popia Ayam dan Bayam
Salam Isnin my dear friends.Ini resepi sarapan semalam.Sedap dan tak cukup.Little laling minta dibuat lgi.Kulit popia masih ada setengah paket dan bayam dihalaman pun masih banyak.Tinggal beli dada ayam je.sabar ya girl.
Bahan
* 2 keping dada ayam
* 1 ikat bayam (dipotong dari tepi pagar -thank you laling)
* 1/2 biji bawang besar
* 1 biji carrot
* 1 keping chicken stock
* 2 ulas bawang putih
* Kulit popia secukupnya
Cara
1- Cuci bersih dada ayam dan rebus dengan sedikit garam. Angkat,sejukkan dan racik halus.
2- Basuh bayam dan potong sederhana.
3- Potong halus bawang besar dan bawang putih.
4- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan masukkan ayam.Goreng sebentar saja.Masukkan pula bayam dan karot dan kacau rata.Tambah pati ayam dan kacau rata.Tutup api dan sejukkan. Tos airnya jika bayam bayam dimasak agak berair.
5- Ambil sekeping kulit popia dan letakkan inti secukupnya.Gulung kemas dan sapu air dihujungnya supaya kulit popia betul-betul melekat bila digulung.
6- Panaskan minyak dan goreng popia hingga garing.
happy cooking
Bahan
* 2 keping dada ayam
* 1 ikat bayam (dipotong dari tepi pagar -thank you laling)
* 1/2 biji bawang besar
* 1 biji carrot
* 1 keping chicken stock
* 2 ulas bawang putih
* Kulit popia secukupnya
Cara
1- Cuci bersih dada ayam dan rebus dengan sedikit garam. Angkat,sejukkan dan racik halus.
2- Basuh bayam dan potong sederhana.
3- Potong halus bawang besar dan bawang putih.
4- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan masukkan ayam.Goreng sebentar saja.Masukkan pula bayam dan karot dan kacau rata.Tambah pati ayam dan kacau rata.Tutup api dan sejukkan. Tos airnya jika bayam bayam dimasak agak berair.
5- Ambil sekeping kulit popia dan letakkan inti secukupnya.Gulung kemas dan sapu air dihujungnya supaya kulit popia betul-betul melekat bila digulung.
6- Panaskan minyak dan goreng popia hingga garing.
happy cooking
W'salam. Kak sihat, Ros bagaimana? Kalau dapat popia Ros yang ramgup dan sedap ini, pasti tak cukup satu ....
ReplyDeleteHai kak TnT.Nak bagi seketul pun dah habis la...next time ya kak..hihihi
ReplyDeletesalam Rose
ReplyDeleteakak nak try lah kulit popia ada ni cuma bayam je takde tanam kena beli bayam dan buat nampak sedap sangat
kak Nor ini la hasilnya berbudi pada tanah...
Deletesalam kak ros.... sihat tak? lama x cerita ngan kak ros...-___-
ReplyDeletesaya ni kalau bayam x pernah di masak lain, goreng, sayur lemak, sayur air... itu ajelah, nak kena skodeng ni resepi bayam kat rumah kak ros... tunggu masa senang sikit nanti
sedapnye tgk popia goreng yg montel padat tu isinye...nk cuba nti..tp kena cri sayur bayam tu dlu la...hihi
ReplyDeleteSuka dengan resepi Kak Ros...selalu gunakan bayam, banyak khasiat bayamkan Kak Ros!
ReplyDeletecantik dan rangup nampaknya spring rolls tu...
ReplyDeleteWah sedap ni.. buh daun bayam.. lain dari yang lain... nanti boleh cuba.. tq..Pn Rose..:)
ReplyDelete