Gyoza...I like.........
Salam untuk semua.Suasana siang hari yang panas sekarang ni membuatkan selera makan bertukar. Hari ni rasanya tak nak makan nasi for dinner, teringin pula nak makan dumpling.Masak nasi goreng for the rest of them and prepared this gyoza for myself.
Tapi malangnya gyoza for dinner dah jadi hidangan minum petang.My laling hentam 10 biji sorang-sorang selepas baru dikeluarkan dari kuali.kali ni guna kulit gyoza yang ready made yang dibeli minggu lepas.dihidang pula dengan kicap cair yang dicampur potong halus bawang putih,halia dan untuk menambhakan kicknya P.Ros juga potong halus beberapa biji cili padi.Memang kena dgn selera my laling tu.....
Bahan Inti
* 100 grm kubis dipotong halus
* 1/2 biji carrot diparut halus
* 2 batang daun bawang potong halus
* 14 ekor udang sederhana besar dipotong halus
* Lebih kurang 200 grm minced chicken
* 1 1/ 2 sudu kecil minyak bijan
* 1 sudu besar tepung jagung
* 1 sudu kecil gula
* garam secukup rasa
* 1 packet kulit gyoza
Cara menyediakan
1- Campurkan semua bahan hingga sebati.Ambil sekeping kulit gyoza dan masukkan 1 sudu inti.Sapu sedikit air ditepi kulit gyoza .Tutup kemas dan picit tepinya .
2- Sapukan sedikit minyak dalam non stick pan dan panaskan kuali.Bila kuali sudah panas ,atur dalam 8 ke 10 biji gyoza dalam kuali.Masak hingga bahagian bawah gyoza kuning keperangan.
3- Masukkan 1/3 cawan air kedalam kuali dan tutup kuali.Masak gyoza hingga air kering. Buka penutup kuali, angkat dan hidang lah bersama sos pilihan dan makan semasa panas.
happy cooking
salam ukhuwah...
ReplyDeletenampak sedap menu ni..
Salam Rohah, sila cuba.
ReplyDeletesedap ni. nak cuba buat jugak la.
ReplyDeleteSalam nuwairani.Sila cuba ya.pasti nak buat lagi lepas tu.
Deletepernah makan di restoran cina..memang sedap...
ReplyDeleterahel..sedap hingga menjilat jari ni.
DeletePuan Ros..buat kecoq air lioq Nekcik jer..tak daya nak cuba
ReplyDeleteNekcik..kat hongkong tak jumpa dumling halal ke???Tak dapet den nak menolong..hihihi.Kalau dekat2 boleh ros unjuk seketul dua kan?
Deletesedapnya kak rosssss...saya sama geng dgn hb akak ..bleh telan 10 ketul..hahahha
ReplyDeleteQ.. kak ros pun....
DeleteAlahai Kak Ros... memang teringin nak makan, tak tahan tengok hidangan tu... adeeehhh akan dicuba buat juga tapi tak pasti bila.
ReplyDeleteAmie..cepat buat nanti meleleh air liur...
DeleteAssalamualaikum kak Ros hehe sama leh manu kita semalm..saya pun buat utk mkn mlm juga....mmg sdp gyoza... dah jatuh cintan juga......
ReplyDeletehai sheila .hidup gyoza!!!!hahaha
Deletetadi gi ngendeng kt dapur kak sheila..ni hegeh2 sambil lentok2 tadah bekas kat sini plak...buleh? heeeee
ReplyDeleteHai chah..boleh....
Deletesedapnye kak ros, tapi kak ros kulit ghoza tu saya x penah tengok, klau boleh, akak tunjukkan packaging kulit gyoza yg akak beli ....
ReplyDeleteMayang..kulit gyoza ada dijual di Giant.Cari tempat dia letak kulit wantan.Bentuknya bulat dan warna putih.Yang akak beli tu tak ada brand,cuma ditulis gyoza.
Deleteok kak tak sabar nak wat operasi dan nak makan gyoza...
DeleteSalam Kak Ros..td dh nmpk gyoza kat umah Kak Sheila..sini ada lg..huhuu..cam suh bt je nii..skin gyoza dh 2 minggu bertapa dlm esbox..moga2 rajin lah ptg ni nk try bt hihii..
ReplyDeleteYana cepat buat dan buat tayangan ya.
DeleteSalam kak ros, wah sedapnya menu kak ros ni, first time dgr nama gyoza tu rupanya dumpling...hmmm mmg sedapppp....
ReplyDeletehai evelyn,kami sekeluarga hantu dumplig sebab suami akak cina....
DeleteWhen I was in Japan, I almost ordered all meal with gyoza, my husband almost want pengsan see me eating gyoza, hahaha ..
ReplyDelete