Mereka yang sudi.......

Wednesday, March 2, 2011

Apam balik

Salam minum petang.Does it look like apam balik???? huk huk huk... Nampak macam lempeng aje....Dah 2 minggu kita mengidam nak buat apam ni sejak tengak kat dapur mykuali.Hari ni sampai la seru...Semangat sungguh nak buat apam ni bila tengok gambar apam yang kak ros buat tu.Lagi pun this is 1 of my laling favorite food.Tapi napa apam kita nampak macam lempeng ek.... Kuali kot.Apa -apa pun don't judge the book by the cover,sebab rasanya memang sedap la kat tekak kita.Cuma kita taburkan sedikit lagi gula semasa mengoreng.Thank u kak ros kita nak cnp kat sini ya.I know you don't mind kan? ok lets layar resepi ni......

bahan2 nya

  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles
  • Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
  • (kak rose tambah jagung manis n butter dalam tu...best!)

Cara-cara

  1. Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  2. Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  4. Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  5. Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.(P.Ros taburkan 1 sudu kecil gula baru dimasukan jagung dan kacang)
  6. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!

2 comments:

  1. Ros, ada apa pada rupa... yg penting sedap n memenuhi selera keluarga. jgn sapu minyak pd koli, insyaallah turn out cantik!

    ReplyDelete
  2. Thank you kak ros for the tips.Masa buat tu dah agak dah, ini mesti pasal taruh minyak kot. Tapi tetap sapu juga.Tak apa next time nak cuba lagi.Tapi rasa dia tetap sedap

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info