Mereka yang sudi.......

Tuesday, March 15, 2011

Kueh bakar bijan

salam to all.I made this this morning for today's tea time.And for now tengah layar perasaan yang tak syok cuti sekolah tampa the two princess.Normally cuti sekolah is a time when we will go ronda-ronda and makan-makan or window shopping.But this time tinggal little laling aja kat rumah.Ayooo.......stress dibuatnya.So apakah acara untuk mengisi masa cuti sekolah kat rumah?.Masak dan makan la....maalum lah belum cukup gemuk (perasan la tu).I love to cook especially baking, but not the traditional kueh mueh. Ever since jadi food blogger ni semua benda pun rasa nak cuba masak bila tengok kueh mueh yang lazat dan cantik kat dapur blogger-blogger yang memang otai.Salah satunya kueh bakar ni.Nak cnp dari blog easybakes.Thanks Yat and Hana.kak Ros copy ya.



Bahan-bahan 
250 ml air*
6 helai daun pandan*(*di blend bersama dan tapis)
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
200 ml santan pekat
250 ml air
3 biji telor gred B
2 sudu besar mentega - dicairkan
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh pewarna hijau epal 
Sedikit bijan atau kismis untuk hiasan
Cara-cara 
Sebatikan semua bahan, kacau dengan whisk hingga rata, tapis.
Lenser acuan dengan mentega dan panaskan dalam oven sekejap pada suhu 180c.
Keluarkan acuan dan tuangkan adunan tadi, tabur dgn bijan dan bakar selama 35 minit atau hingga masak dan kekuningan. Sejukkan sebelum dipotong.
p/s Kalau tak ramai tukang makan buat separuh dari adunan tu pun cukup dah.

Recipe courtesy of hana






2 comments:

  1. Waduhhhhh kak!!! santek arrr cap bunga... confirm da abis kan....ishhh ..yg itam2 tepi tu yg nyaman mengunyah!!

    ReplyDelete
  2. Betuk yat. yang kerak- kerak tu la sedap.Kerak-kerak yang melekat kak acuan tu la yang kak Ros kikis makan.hi hi hi..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info