Mereka yang sudi.......

Wednesday, December 15, 2010

sherperd pai

Salam 1 Malaysai la pula hari ni ya This N3 suppose to be the day before the nasi daging but tercicir......We are inviting Mr. cow back to our hse today.Sapa-sapa yang tak tahu crita kena la baca the older post regarding this Mr. cow story.
Welcome back-welcome back!tapi this time kita mula dengan mince beef dulu not the daging pejal sebab tak nak hana tanya Is this a cow again.
Pai ni memang kegemaran seisi keluarga.Some people will add the mix vege in their sherperd pai.But for us we like it plain.This time Puan Ros masukkan sedikit carrot.You can put other kind of mix vege if you want.Kalau pai dah sejuk panaskan sekejap dalam microwave sebelum dimakan.Panas-panas baru sedap.kalau dah sejuk daging pun beku so tak brapa sedap.Letakkan juga cheese diatasnya jika mahu.Today kat dapur ni tak ada cheese.


Bahan-bahanny lapisan daging
400 grm minced beef
3 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar potong dadu
1 keping stock ayam
75 grm butter
1 sudu kecil wochestershire sos
1/2 cup water

Bahan-bahan lapisan kentang
13 biji kentang kecil
6 sudu besar fresh milk
100 grm butter
sedikit lada sulah
Cara memasak
1- Panaskan butter dan masukkan tepung gandum.goreng sekejap.
2- Masukkan danging kacau sebentar.Masukkan kiub ayam yang dicampur dengan 1/2 cawan air dan kacau rata.
3-
4-Masukkan wochesteshire sos dan kacau sampai daging masak.Angkat dan ketepikan.
5- Rebus kentang sampai empuk.lecek kentang sampai hancur.masukkan susu,buteer dan lada sulah.Lecek sampai halus.Lakukan ini ketika kentang masaih panas.
6-Masukkan lapisan daging kedalam tray kaca tahan panas dan letakkan kentang lecek diatasnya.Bolehlah ditaburkan cheese jika mahu.Gunakan garpu dan buat garisan lurus diatas lapiasan kentang.
7- Bakar dalam suhu 170 selama lebih kurang 30 minit.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info