Puff Ayam
Salam pagi.Pagi ni kita org semua ceria sebab hari ni my 2nd princess convocation day.So pagi ni kita bangun awal nak buat breakfast dulu.Mula-mula kita mengepau tapi pau kita jadi besepai malu la nak tunjuk.lain kali mengepau lagi..So lebihan inti pau tu kita jadikan inti puff dan inilah hasilnya.....2nd princess dah tengah siap -siap nak pergi tu ,we all will join her later.Tak kuasa nak gi mengurung diri dlm dewan sampai 4 ke 5 jam.So kita tunggu dia kat luar dewan and proceed to the hotel for makan-makan and photography session aja.Puff ni senang bangat nak buat......
1 keping dada ayam
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (tak nak masuk pun tak apa sebab ini inti pau yang diconvert jadi inti puff)
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak untuk menumis
10 keping pastry puff jenama kawan.
Sedikit fresh milk
Cara memasak
1-Dada ayam direbus dan diracik halus (Saja tak nak guna minced chicken sebab asalnya inti ni untuk pau)
2- Panaskan minyak dan tumis ke2 jenis bawang seketika.Masukkan serbuk kari,serbuk kunyit dan kicap.
3- masukkan isi ayam dan dikacau rata.Masukan garam dan secubit gula.Goreng lagi 3 minit dan boleh lah diangkat dan sejukkan.
4- Masukkan 1 sudu besar inti keatas sekeping kulit pastry dan lipat 2.Klim tepinya mengunakan garpu dan cucuk-cucuk sedikit permukaan atas puff dgn garpu.Sapu susu diatasnya.
5- Bakar pada suhu 170 selama lebih kurang 20 minit atau puff menjadi kuning keemasan.
5- Bakar pada suhu 170 lebih kurang 20 minit atau puff menjadi kuning keemasan.
1 keping dada ayam
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu besar kicap pekat manis
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu kecil serbuk kunyit (tak nak masuk pun tak apa sebab ini inti pau yang diconvert jadi inti puff)
1 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak untuk menumis
10 keping pastry puff jenama kawan.
Sedikit fresh milk
Cara memasak
1-Dada ayam direbus dan diracik halus (Saja tak nak guna minced chicken sebab asalnya inti ni untuk pau)
2- Panaskan minyak dan tumis ke2 jenis bawang seketika.Masukkan serbuk kari,serbuk kunyit dan kicap.
3- masukkan isi ayam dan dikacau rata.Masukan garam dan secubit gula.Goreng lagi 3 minit dan boleh lah diangkat dan sejukkan.
4- Masukkan 1 sudu besar inti keatas sekeping kulit pastry dan lipat 2.Klim tepinya mengunakan garpu dan cucuk-cucuk sedikit permukaan atas puff dgn garpu.Sapu susu diatasnya.
5- Bakar pada suhu 170 selama lebih kurang 20 minit atau puff menjadi kuning keemasan.
5- Bakar pada suhu 170 lebih kurang 20 minit atau puff menjadi kuning keemasan.
Comments
Post a Comment