Mereka yang sudi.......

Friday, December 24, 2010

baked macaroni With Cheese

Salam.Today oven bekerja bersambung-sambung.Puan Ros buat Tuna Pinwheel for breakfast.now nak bake macaroni with cheese for lunch.Lepas tu nak masuk office.baru la lega hati bila dah ada breakfast and lunch for laling-laling at home.Yang ni pun senang aja nak buat.jom tengok resipi.

Bahan-bahannya
300 gram macaroni
1 1/2 cawan susu segar
1 tin sup cendawan cambell
1/2 labu bawang besar
3 sudu besar butter 
3 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil garam
sedikit lada sulah
1 cawan cheese cheedar/mozarella
sedikit serbuk roti(optional)
cara-caranya
1- macaroni direbus dan toskan airnya
2-panaskan butter dan tumis bawang besar hingga layu.masukkan tepung gandum dan masak hingga gandum masak.
masukkan susu dan kacau hingga gandum dan susu kelihatan smooth.masukkan sup cendawan.kacau lagi.
3-Masukkan garam dan lada sulah.Tutup api,masukkan cheese dan kacau hingga cheese melted sepenuhnya.
4- Masukkan macaroni yang telah direbus tadi kedalam sos dan kacau sebati.Tuang macaroni kedalam mangkuk kaca tahan panas .Taburkan sedikit cheese diatasnya dan bakar dalam suhu 180c lebih kurang 20-30 minit atau hingga cheese masak keperangan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info