Mereka yang sudi.......

Saturday, December 4, 2010

Aiskrim Goreng


Hai  semua ,sorry la new N3 coming in slowly because now Puan Ros masuk office pagi dan petang.Sometime balik rumah rasa penat dan malas.But dont worry masak tetap masak.Hari ni nak tulis resipi aiskrim goreng.Anak-anak mesti suka ni.My two princess makan icecream goreng masa kita pergi Cameron Highland few years back. And there is 1 year we ate it at one of the hotel in Cherating.So on our trip to Kuantan last month we saw a row of shop houses selling aiskrim goreng.Wah my two princess got so excited.Kesian....... ! dan mengecewakan Aiskrim tu rasanya tak sama dgn apa yang they all makan sebelum ni.Tak apa, tak apa kita cuba la buat sendiri pulak..Puaskan hati princess-princess ni... emmm.... sedap..


Bahan-bahannya
1 tub icecream vanilla flovour
1 bungkus plain mini bun jenama First choice (Puan Ros beli kat Giant)
Minyak secukupnya untuk deep fry
Hershey's choclate syrup

Cara memasak
1-Keluarkan icecream dari frezer dan sudukan bulat-bulat.Roti dipotong ditengah menjadi 2 keping, dan gunakan 3 keping roti untuk sebiji bebola icecream. Masukkan icecream kedalam sekeping roti ambil lagi 2 keping dan kepal-kepalkan roti bersama icecream menjadi bulat-bulat.(pastikan icecream betul-betul tertutup dgn 3 keping roti tadi.).
2- Simpan semula didalam frezer selama 2 jam lagi. Nak simpan semalaman pun takapa.
3- Panaskan minyak(pastikan betul-betul panas).Masukkan bebola roti aiscream tadi.Balik-balikkan selama 30 saat saja atau roti bertukar brown color.
4- Hidangkan bersama Hershey's choclate syrup.

p/s Salutan bahagian luar boleh dipelbagaikan Boleh guna potongan kek atau pun cornflakes hancur bersama telur putih.
Roti yang Puan Ros guna tu saiz kecil sebab tu jadi 3 keping.Kalau boleh beli yang saiz besar lagi bagus,terus guna sebiji roti.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info