Meehoon goreng perisa tomyam

Salam semua.This morning ringannya kepala tak payah pikir apa nak masak for breakfast.Yesterday 1 of my my friends bagi sebungkus pau kaya (Yik Mun).Pau ni memang femes kat Tanjung Malim.Sarapan dah ada tinggal kukus je kejap.So geledah peti nak tengok apa yang boleh dimasak for lunch.Later need to go marketing since today Puan Ros off..nak gi mana ye? Tesco,Giant,Hero? Tesco,Giant,Hero?hemmmmmmmm rasanya nak beli puff pastry so Tesco will be a better place!Setelah kerja korek mengorek peti selesai dapatla idea nak goreng meehon perisa tomyam bila nampak ada sebatang bunga kantan.Tukang masak kena creative kan? Jom Masak


Bahan-bahannya
1 bungkus meehon
150 gram daging
2 ketul kiub tomyam
3 sudu makan fish sos 
1 sudu makan sos tiram
4 batang sawi
1 batang bunga kantan

1/2 batang carrot
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji telur
Garam dan gula secukup rasa
Cili padi atau cili giling jika mahu(Puan Ros tak masukkan)
cara memasak
1- Rendam meehon dalam air suam selama 1/2 jam dan toskan airnya.
2- Daging dipotong nipis and dicuci besih.Toskan airnya
3- Panaskan 3 sudu besar minyak.Pecahkan 2 biji telur dan dikacau sampai telur hancur.Angkat dan ketepikan.
4- Dalam kuali yang sama tambah 2 sudu minyak dan tumis bawang putih hingga garing.Masukkan daging dan kacau. Goreng  sampai air daging kering.
5- Bancuh kiub tomyam bersama sedikit air dan campurkan dengan daging tadi.masukkan semua sos dan masak hingga sos mendidih.
masukkan meehoon dan kacau rata.Kecilkan api sedikit.
6- Masukkan sawi,carrot dan bunga gantang.Masukkan juga telur goreng tadi dan kacau rata.masak sampai meehan lembut.
7- Rasalah masin manisnya dan tambah apa yang patut.
8- Taburkan daun bawang atau daun saderi semasa menghidang.












Comments

Popular Posts