Mereka yang sudi.......

Monday, November 7, 2011

Tuna Horn

Ini la sarapan yang dibuat pagi sabtu lepas.Ingatnya dah siap sarapan nak mulakam proses masak untuk raya esok.Mana tahu anak sulung yang memang sakit perut dari hari jumaat terpaksa dibawa ke hospital dan buat opp.Makanya beraya la 1 family kat hospital.
Anyway ini makanan kegemaran sang-sang puteri kat sini.dah selalu buat dan roti prata ni memang salah 1 dari bahan magic wonder yang kita sangat2 suka dan mesti simpan stock.Pernah buat flaky pizza, sardin ring,murtabak, sardin gulung dan tuna horn ni berkali-kali.Rasanya ada lagi resepi yang dibuat dgn pratha ni....nanti kita korek lagi dlm album resepi dan update kan.Hari ni kita tak tulis resepinya ya sebab nak cepat,nak kena mengasuh sang puteri yang tak sihat tu la.Untuk resepi tengok aje under tuna horn tu ya. dan layar dulu gambar2 ni. Selamat Hari raya untuk semua rakan2 blogger dan pembaca blog sinaranmenu semua.Salam

Nota: Pastikan mengunakan prata yang baru dikeluarkan dari freezer.Biarkan beberapa saat dan mulakan proses mengulung.Siapkan satu persatu.Prata yang belum digunakan biarkan didalan plasti.Lakukan proses  mengulung dgn cepat sebab prata cepat lembik.
Alternative: Intinya boleh dimulakan dgn memasukkan sedikit tuna dan letakkan pula cheese kemudian tuna dan siapkan dgn lapisan cheese.


                                                                   happy cooking

14 comments:

  1. nampak sedap dan menarik.... leh cuba menu ni.... salam Aidiladha.. :)

    ReplyDelete
  2. Ros, sang putri tu sakit apa sampai kena opp... siannya beraya kat sepital pulak! harap cepat sihat semula ya...

    kak rose ada gak stok prata ni tp sadin lak x de... nnti nak cuba gak menu bekpes cenggini... kalau rajin la!

    ReplyDelete
  3. Salam raya Dalila.Cuba buat untuk anak2.Mesti mereka suka.

    ReplyDelete
  4. Salam kak Ros.Tak de kes besar cuma apendic.Tapi dah hampir pecah Kak Ros.Nasib baik,kalau tak jadi macam papanya yang kena potong macam ayam dan sempat diselamatkan masa apendicnya pecah beberapa tahun yang lalu.Kena keluarkan isi perut.cuci bersih.vakum dan masuk balik.Itu yang kita trauma tu.Alhamdulillah viviana dah beransur pulih.Dah ada kat umah.Thank u Kak Ros

    ReplyDelete
  5. Ooo... anak KakRos yg masuk spital... seram dengor citer tu. Alhamdulillah, opp dah selesai. Harap pulih cepat.
    Best ni nampak tuna horn... Along pun buat roti wrap this morning tapi inti sayur & ayam.

    ReplyDelete
  6. Salam Along.Dia dah nampak sihat.Thank u Along

    ReplyDelete
  7. ya Allah.. kesiannye.. moga anak kak ros cepat sihat ye.. risau dgr siap operate ye.

    ps: tun pun selalu baking guna paratha ni, maklumla xde puff pastry kat sini. tp thank you bg idea gulung tu ^^

    ReplyDelete
  8. Ohhh anak kak ros rupanya yg sakit yg kak ros kata masuk spital tu..semoga anakanda kesayangan kak ros cepat sihat dan boleh makan byk2 di hari raya...sedap nampak tuna horn kak ros ni..sedap ni makan bila balik kerja time kelaparan yg amat sgt ni kan kak ros..

    ReplyDelete
  9. Salam Tun.Thank u sebab sudi doakan.Tun kak ros suka dengan roti pratha sebab boleh buat maca-macam.Tak de la jauh sangat bezanya dengan pastry puff yang ori kan???Hidup roti prata..Hihihi...

    ReplyDelete
  10. Salam Mieza. Buat ni untuk anak2 sarapan hari minggu.Pasti mereka suka dan mengeyangkan

    ReplyDelete
  11. Kak doakan semoga Viviana cepat sembuh. Sedap tuna horn ini, lebih2 lagi letak cheese. Salam Aidiladha utk Ros sekeluarga ya. Pumpkin pulao itu hidangan di hari raya....

    ReplyDelete
  12. Assalam kak Ros, Salam Aidiladha juga buat kak Ros sekeluarga tq atas doa dr akak yer...didoakan juga semoga viviana cepat sembuh dan kembali sihat seperti biasa. menarik menu sarapan ni kak..nampak sedap:)

    ReplyDelete
  13. Salam Nieza.Thank u doakan untuk vv.Tuna horn tu bagi kak ros memang sedap.Cuba la buat.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info