Pumpkin Pulao
My very own 3 in 1 plate of pumpkin pulao
PUMPKIN PULAO
Servings : 8
SOURCE: Treat n Trick
2 C basmati rice rinsed and soaked 30 minutes (P.Ros double the rice as well as all the other ingredients and did not soaked it)
2 C pumpkin grated (My pumpkin only gave me 2 1/2 cups of grated pumpkin but the rice still turned out great)
2 onion chopped
1 tsp chili powder
2 tsp ginger garlic paste
1/2 C chopped cilantro
2 green chili slit
1/2 C tomato chopped
2 TB ghee/oil
1 tsp garam masala
5 C water
salt to taste
cilantro for garnish
DIRECTION
Heat the ghee in a deep non stick pot (P.Ros used rice cooker), fry ginger garlic paste. green chili, tomato and onion until translucent.
Add in pumpkin, cilantro, chili powder, salt and garam masala, stir for 1 minute.
Now add the rice and water. When the water has evaporated, cover and simmer for 10 minutes using the lowest heat.
Remove from heat and fluff with fork. Garnish with cilantro at the time of serving.
Serve hot with raita and spicy gravy.(P.Ros served with kurma kerisik ayam and cucumber pickles aje)
happy cooking
Kak ros..ni pfirst time dgr nasi gini...mesti sedap..mieza mmg suka nasi tumis gini..bila ada pumpkin nanti boleh cuba ni..TQ kongsi resepi
ReplyDeleteMieza memang sedap.Hubby kak Ros suka sungguh makan nasi ni.Nanti cuba ya.
ReplyDeletekak ros..
ReplyDeletesuka sangat lihat nasi kak ros masa tu..
sure rendam beras dalam 10 minit untuk dapatkan hasil yang sangat cantik dan panjang2... kan??
Thanks Ros sudi cuba resepi akak ni dan pos kat blog. Kak hidangkan nasi ini dengan rendang ayam...
ReplyDeleteSalam nasi ni sedap dan minta maaf cakap kak ros tak rendam beras tu........terus je basuh dan masak.Itu kira derhaka ke???
ReplyDeleteKak TnT thank you for sharing ya.Seluruh isi rumah pun suka.
ReplyDeleteas-salam kak ros
ReplyDelete1 st time dgr nasi macam ni..cantik warna nasi tu kak ros..
Salam ady,sama la kita.Kak Ros pun 1st time tengok resepi nasi labu ni.Tapi sedap Ady..cuba la.
ReplyDeletewahhh..kak ros, baru pestaim dgr nasi ni...mesti sedap ni....bila2 boleh try
ReplyDeletedalam nasi boleh masuk pumpkin ye kak...macam org lain jugak..1 time dengar...hihihi
ReplyDeleteslm kros.. slalu labu buat pengat n masak lemak labu jer.. rupanya boleh jugak msk dgn nasi.. tentu sedap dgn kelainan begini..
ReplyDeleteSalam Ida...dekat jepun banyak labu tak?? boleh cuba.
ReplyDeleteHai Q kak Ros pun 1st time.Mula2 baca pun Nanti Q cuba ya.terpikir juga,betul ke ni?Rupanya sedap...nanti Q cuba ya.
ReplyDeleteHai Dzana,biasanya kalau tengok labu mesti ingat nak buat pai ke,roti labu ke,pengay labu ke dan kak suka makan sira labu.Rupa2nya boleh masak nasi dgn lapu juga.
ReplyDeleteKak Ros..Wahhhhhh...nampak sedapnya nasi ni..Belum pernah rasa lagi kek Pumkin ni..ada masa bolehlah cuba...
ReplyDeleteSue lama menghilang,raya kak kampung ke???Kak Ros masak nasi labu yang oii bukan kek..hihihi...Cuba buat sue .Memang sedap.
ReplyDeleteAssalam kak ros, wah ada pulao pumpkin kat sini..mesti sedap ni kak..macam rasa nak capai aje yang set kak ros punya tu..hehe
ReplyDeleteSalam Ayu...Yang kak ros punya tu dah selamat masa tu jugak!Kempunan juadah raya.
ReplyDeletesalam ros, kalu wat lagi pumpkin pulao ni ajak laa K1 makan,, K1 nk wat bebudak kat umah diorang mmg x mkn nasi tula x der menu nasi kt dapur K1,, nk tumpang makan kat umah orang heee hee :)
ReplyDeleteKak1 kesian la tak dapat nak merasakan?Next time kalu ros buat grenti bagi kak wan sikit...Agak2nya pos laju boleh sampai tak?
ReplyDelete