Mereka yang sudi.......

Tuesday, November 8, 2011

Pumpkin Pulao

Salam untuk semua.Ini kes kempunan tak dapat masak juadah hari raya,Kebetulan 1- hari ni kita masih bercuti kebetulan 2- Kita beli pumpkin sebelum raya tampa arah dan tujuan nak masak apa dan kebetulan 3- bertandang ke blog Kak TnT dan mata dijamu dengan Pumpkin Pulao ni.Wah hati meronta-ronta dari malam tadi tak sabar nak masak pulao ni for lunch today. Nasib baik garam masala, minyak sapi dan serbuk cili pun ada.Cara menyediakan nya juga senang.Maka kenyang la perut-perut situkang makan kat dalam rumah ni.Kak TnT thank u very much for sharing this great recipe.I know I can always count on your recipe whenever I visited your blog (which is on a regular basis..hihihi.....).I CNP and shared this with all our blogger friends ya kak.

                                                        My very own  3 in 1 plate of pumpkin pulao
PUMPKIN PULAO
Servings   :   8
SOURCE: Treat n Trick
2 C  basmati rice rinsed and soaked 30 minutes (P.Ros double the rice as well as all the other ingredients and did not soaked it)
2 C  pumpkin grated (My pumpkin only gave me 2 1/2 cups of grated pumpkin but the rice still turned out great)
2 onion chopped
1 tsp chili powder
2 tsp ginger garlic paste
1/2 C  chopped cilantro
2 green chili slit
1/2 C  tomato chopped
2 TB  ghee/oil
1 tsp garam masala
5 C water
salt to taste
cilantro for garnish


DIRECTION
Heat the ghee in a deep non stick pot (P.Ros used rice cooker), fry ginger garlic paste. green chili, tomato and onion  until translucent.
Add in pumpkin, cilantro, chili powder, salt and garam masala, stir for 1 minute.
Now add the rice and water. When the water has evaporated, cover and simmer for 10 minutes using the lowest heat.
Remove from heat and fluff with fork. Garnish with cilantro at the time of serving.


Serve hot with raita and spicy gravy.(P.Ros served with kurma kerisik ayam and cucumber pickles aje)  


                                                      happy cooking

20 comments:

  1. Kak ros..ni pfirst time dgr nasi gini...mesti sedap..mieza mmg suka nasi tumis gini..bila ada pumpkin nanti boleh cuba ni..TQ kongsi resepi

    ReplyDelete
  2. Mieza memang sedap.Hubby kak Ros suka sungguh makan nasi ni.Nanti cuba ya.

    ReplyDelete
  3. kak ros..
    suka sangat lihat nasi kak ros masa tu..
    sure rendam beras dalam 10 minit untuk dapatkan hasil yang sangat cantik dan panjang2... kan??

    ReplyDelete
  4. Thanks Ros sudi cuba resepi akak ni dan pos kat blog. Kak hidangkan nasi ini dengan rendang ayam...

    ReplyDelete
  5. Salam nasi ni sedap dan minta maaf cakap kak ros tak rendam beras tu........terus je basuh dan masak.Itu kira derhaka ke???

    ReplyDelete
  6. Kak TnT thank you for sharing ya.Seluruh isi rumah pun suka.

    ReplyDelete
  7. as-salam kak ros
    1 st time dgr nasi macam ni..cantik warna nasi tu kak ros..

    ReplyDelete
  8. Salam ady,sama la kita.Kak Ros pun 1st time tengok resepi nasi labu ni.Tapi sedap Ady..cuba la.

    ReplyDelete
  9. wahhh..kak ros, baru pestaim dgr nasi ni...mesti sedap ni....bila2 boleh try

    ReplyDelete
  10. dalam nasi boleh masuk pumpkin ye kak...macam org lain jugak..1 time dengar...hihihi

    ReplyDelete
  11. slm kros.. slalu labu buat pengat n masak lemak labu jer.. rupanya boleh jugak msk dgn nasi.. tentu sedap dgn kelainan begini..

    ReplyDelete
  12. Salam Ida...dekat jepun banyak labu tak?? boleh cuba.

    ReplyDelete
  13. Hai Q kak Ros pun 1st time.Mula2 baca pun Nanti Q cuba ya.terpikir juga,betul ke ni?Rupanya sedap...nanti Q cuba ya.

    ReplyDelete
  14. Hai Dzana,biasanya kalau tengok labu mesti ingat nak buat pai ke,roti labu ke,pengay labu ke dan kak suka makan sira labu.Rupa2nya boleh masak nasi dgn lapu juga.

    ReplyDelete
  15. Kak Ros..Wahhhhhh...nampak sedapnya nasi ni..Belum pernah rasa lagi kek Pumkin ni..ada masa bolehlah cuba...

    ReplyDelete
  16. Sue lama menghilang,raya kak kampung ke???Kak Ros masak nasi labu yang oii bukan kek..hihihi...Cuba buat sue .Memang sedap.

    ReplyDelete
  17. Assalam kak ros, wah ada pulao pumpkin kat sini..mesti sedap ni kak..macam rasa nak capai aje yang set kak ros punya tu..hehe

    ReplyDelete
  18. Salam Ayu...Yang kak ros punya tu dah selamat masa tu jugak!Kempunan juadah raya.

    ReplyDelete
  19. salam ros, kalu wat lagi pumpkin pulao ni ajak laa K1 makan,, K1 nk wat bebudak kat umah diorang mmg x mkn nasi tula x der menu nasi kt dapur K1,, nk tumpang makan kat umah orang heee hee :)

    ReplyDelete
  20. Kak1 kesian la tak dapat nak merasakan?Next time kalu ros buat grenti bagi kak wan sikit...Agak2nya pos laju boleh sampai tak?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info