Wanton Inti Popia
Salam untuk semua.Mati akal nak buat apa for breakfast.Dalam peti ada kuli popia dan sikit lagi kulit wanton yang paketnya pun dah dibuka..so baik la cepat2 habiskan sebelum ia rosak.
Kat rumah ni kalau buat popia mesti budak2 ni lebih suka kalau dimasukkan sausage dan sayur2 tapi jangan la dimasukkan taugeh, dah buat berkali-kali.hari ni kita gunakan inti yang sama untuk kuli wanton tu.So next time kalau malas nak buat a real inti dumpling boleh la buat versi ni dan tetap sedap.
Resepi: P.Ros SinaranMenu
cara memasak intinya boleh refer kat sini.
untuk kulitnya bolehla gunakan kulit popia atau cuba dengan kulit wantan yang berbentuk bulat.
Masukkan sesudu inti kedalam kulit wanto dan sapu air pada sekeliling tepinya.Cantumkan macam buat karipap.Siap untuk digoreng dan bolehlah dihidang dgn sos pilihan.
happy cooking
Kat rumah ni kalau buat popia mesti budak2 ni lebih suka kalau dimasukkan sausage dan sayur2 tapi jangan la dimasukkan taugeh, dah buat berkali-kali.hari ni kita gunakan inti yang sama untuk kuli wanton tu.So next time kalau malas nak buat a real inti dumpling boleh la buat versi ni dan tetap sedap.
Resepi: P.Ros SinaranMenu
cara memasak intinya boleh refer kat sini.
untuk kulitnya bolehla gunakan kulit popia atau cuba dengan kulit wantan yang berbentuk bulat.
Masukkan sesudu inti kedalam kulit wanto dan sapu air pada sekeliling tepinya.Cantumkan macam buat karipap.Siap untuk digoreng dan bolehlah dihidang dgn sos pilihan.
Assalamualaikum akak..
ReplyDeletesedapnya tgk wanton inti popia tu akak... dia mmg suka makan kalau wanton nie akak.. tp x perna plak buat inti popia.. boleh try nnt.. menarik..
Assalamualaikum wbt...
ReplyDeleteakak sihat ke...cantik popia tu siap ikat2 lagi...
as-salam kak ros
ReplyDeletewahhh!!!!ngancam betul.....pasti lazat ni kak ros..
Ros, keratif sungguh.... macam2 versi popia ada..x terpk inti popia yg cenggini, dengan kulit wonton lagi.... will try one day!
ReplyDeletekak ros.. tun teringin nk makan wanton tu. pernah beli sekali kulit wanton, tp bila goreng dia serap minyak dgn dasyat nyer =( sampai x sanggup nk makan.. yg ni serap minyak x?
ReplyDeleteDiana cuba guna kulit wanton pulak.Versi ni pun sedap juga.
ReplyDeleteSalam Ucu.Cubala buat..jangan pakai tali rafia pulak ya..hihihi..
ReplyDeleteAdy ..sodap ni...cuba ya.
ReplyDeleteKak Rose budak2 kat umah ni makan popia yang macam ni je...pemilih sungguh!Kak rose cuba ya.
ReplyDeleteTun ..kak Ros pun tak pasti napa berminayk sangat ya.Yang ni serap minyak Tun.Ok je.Tun cuba buat sup.
ReplyDeleteassalam kak ros, menarik yer idea buat wanton inti popia ni.lum pernah mkn lagi ni.
ReplyDeleteSalam Nieza,kena cepat2 beli kulit wanton dan cuba buat ya.
ReplyDeletesuka la tengok menu2 akak ni semuanya chinese food kebanyakannya..kalau dak pun western....kalau duk dekat memang dah lama bertandang nak makan..hehehe
ReplyDeletemesti byk ni kulit wanton kat dapur kak ros..kak ros mieza nak tanya, kak ros selalu beli kulit wantan brand apa? Mieza nak beli juga la..sedap dan terliur je mieza nampak kak ros masak wantan mcm ni..mieza suka inti ayam..selalu mieza beli dah siap je...TQ kak ros bg info yg sgt berguna :)
ReplyDeleteQ..perasan ya pasal menu2 kak ros.Sebenarnya itu la sebetulnya yang berlaku kat umah ni.Sebenarnya kak ros lebih banyak masak westerntapi yang simple dan biasa aje.Oven kak ros lebih banyak bekerja dari dapur.
ReplyDeleteSalam Mieza, kulit wantan tu apa2 brand pun boleh.
ReplyDeleteAslmkum Kros.. Hari ni masak apa? .. popia/wantan ni makan panas2 sedap ..
ReplyDeleteSalam Kak Ros...guna kulit wantan..wahhhhh mesti lagi rangup kan....
ReplyDeleteVi suka sgt mamam wantan n popia...sepinggan bsr mmg utk vi sorang ;0)
ReplyDelete