Mereka yang sudi.......

Saturday, November 19, 2011

Sardin Ring


Salam pagi sabtu.Keiginan untuk bangun lambat sempena cuti skolah yang bermula hari ini tak kesampaian kot.Minggu yang sibuk bermula dgn konsert,lepas tu hari perjumpaan ibubapa , diikuti dgn hari canteen,Kelas masakan dan penutupnya semalam parti hujung tahun.Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.
Selesai party kita pasang niat esok nak bangun lambat sikit sebab nak rihatkan mulut yang bercakap tak berhenti especially pada hari ibubapa dan cooking class,juga nak rehatkan minda setelah penat mengeluarkan idea2 untuk setiap event. Tapi mimpi tinggal  mimpi la...ada pulak permintaan dari my princess untuk masak sesuatu sebab dia kena pergi picnic (the whole class) bagi menyelesaikan assigment mereka.Ayoo mahu tak mahu terpaksa la kita bangun pukul 5 pagi untuk buat sardine ring ni.Saja pilih something simple dan dah selalu buat sebab semalam kita bangun pukul 4 pagi sediakan makanan untuk party.Untuk menambahkan ketidak bolehan tidur litte laling pulak diserang asthma..hukhukhuk ..memang tak tidur malam la kita dibuat anak2.Resepi sardine ring ni boleh refer kat sini .Cuma ingat letakkan roti pratha dalam peti ais(bukan freezer sebelah malamnya jika bercadang nak buatnya waktu pagi)untuk memudahkan kerja mengulung roti pratha tu ya. Pagi ni kita gulong 40 biji (4 bungkus roti pratha) sardine ring ni sorang2.Nasib baik sempat siapkannya sebelum little laling mama..mama...mama...hish...kita pun rasa nak huk..huk..huk...nak tidur la!!!!!



                                                                       happy cooking


20 comments:

  1. Ros, macam2 idea boleh buat dengan pratha ni... kak rose je yg x tau...tengok yg ni rasa nak wat lagi lak!

    ReplyDelete
  2. bestnya...cantik jer gelung2 tue,dh la sardin favourite boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  3. Kak Rose betul tu,Ros pun tengah pikir nak cuba buat beef wellington pakai pratha pulak sempena xmas yang nak menjelma.Biasanya sis-in law hidangkan dan menjadi kegemaram anak2.Ni nak cuba masak sendiri dengan pratha pulak.

    ReplyDelete
  4. Salam nonie.Nak membuatnya tak susah sangat Cuma bahagian2 yang disambung tu kenala pandai picit dan ratakan.Janji sedap dimakan.

    ReplyDelete
  5. Salam Ros,, teringin nk cuba K1 ambik resipi dulu yer..

    ReplyDelete
  6. salam kak ros...sekali tengok cam deram pun ada, memang minat nih, kena usyar resepi dulu

    ReplyDelete
  7. salam kak ros.. wahh.. kagum tun tgk.. dh gi tgk resepi, senang je rupa2nya. tp tun xleh imagine camner dia blh cantum masa wat bulat tu. kene try sendiri baru tau camner kot,

    ReplyDelete
  8. Kak1 silakan.Buat ya,pas hantar kat sini 2 3 ketul

    ReplyDelete
  9. Wahai Cheq sue yang suka memasak sila luangkan masa untuk mencuba ya sebab ianya sedap dan senang nak buat.

    ReplyDelete
  10. Tun jangan susah senang aje.Janji dah gulung ,cantumkan kedua2 hujungnya.disebabkan ianya lembik maka senang untuk kita mengentel atau memicit dan mengosok sesuka hati kita.Cuba ya.

    ReplyDelete
  11. aslmkum k ros.. menu menarik ni.. mkn panas2 msti sedap..

    ReplyDelete
  12. salam kak ros..menarik la resepi ni... sekali imbas ingatkan donut..hahha....blh try wat nnty :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Kak Ros,

    wah unik nya...ada sardin ring...sedap ni kak...nur suker mkn sardin...

    ReplyDelete
  14. Hai noorsha,ya betul macam donutkan? tapi kat rumah ni klau donut tak brapa nak jalan...tu la kak ros reka cipta donut ni.memang akan habis punya.

    ReplyDelete
  15. Hai nur, kalau nur pengemar sardin harusla dicuba resepi ni,masukkan sikit cili padi jika suka..pasti lagi ump...

    ReplyDelete
  16. Wah kreatifnya kak Ros.. Sedap lak tu nampaknya... Nyummm..

    ReplyDelete
  17. Nadz,actualy roti pratha boleh digunakan untuk macam2 resepi.Kak Ros mesti simpan stock roti pratha dalam peti ais.

    ReplyDelete
  18. menarik la rsepi akak ni..tapi tak dek roti prata la pulak nak dicuba...huhuhu

    ReplyDelete
  19. Salam Q...next time beli lebih sikit dan simpak kat frezer,macam2 boleh buat dgn pratha ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info