Mereka yang sudi.......

Wednesday, November 30, 2011

Banana Crumble Muffin

Hana 2nd school holiday activities
Hello aunties, today is my turn to take over the kitchen again..

Thank you aunty Rima from Singapore for the lovely  and delicious recipe.My papa love it very much.

Bahan-bahannya
*1 1/2 cawan gandum
* 1 tsp baking soda
* 1 tsp baking powder
* 1/2 tsp garam
* 3 biji pisang dilenyek (P.Ros guna 4 biji)
* 1 biji telur dikocok sedikit
* 1/3 cawan butter yang dicair
* 3/4 cawan gula
* lebih kurang 20 biji kacang pecan dipotong kasar (yang ni P.Ros tambah sendiri)
Topping
* 1/3 cawan gula perang

* 2 sudu besar tepung gandum
* 1 tbsp  butter
* 1/8 tsp cinnamon
cara-caranya
Sediakan 12 biji mangkuk muffin(P.ROs dapat 15 biji)
1- Dalam mangkuk besar campurkan gandum,soda,baking powder dan garam.Dalam mangkuk lain pukul pisang ,gula.telur dan butter cair hingga sebati.
2- Masukkan gandum kedalam bancuhan pisang dan gaul hingga bahan sebati.
3- Masukkan adunan muffin kedalam mankuk muffin yang telah disediakan.
4- Dalam mangkuk kecil campurkan semua bahan topping dan gaul rata.Taburkanya keatas bancuhan muffin tadi.
5- Bakar muffin dalam oven yang telah dipanaskan dgn suhu 180C selama 18-20 minit .Cucuk muffin dgn penyucuk gigi dan sekiranya ianya keluar bersih maknanya muffin sudah masak.
                                                         happy cooking







17 comments:

  1. Kak Ros..cepatnya muffin ni sampai umah kak ros..baru semalam mieza nampak kat umah rima..ada juga mieza copy resepinya sebab ada stok pisang tp tak sempat nak mmbuatnya sbb sibuk skit this week dgn kursus..tg2 dah siap muffinnya anak dara kak ros buat...pandai dia :)

    ReplyDelete
  2. Mieza cepat buat.Memang sedap.Hubby kat Ros ulang2 makan dan cakap sedap.Biasanya kak ros sediakan bahan dan bagi hana kacau adunan dan masukkan dalam mangkuk.Dia tak sempat nak tunggu masak,dia suruh kak ros jangah habiskan batternya sebab nak makan batter tu.Hihihi...

    ReplyDelete
  3. Ingat nak buat mapin gak tadi tapi badan punya lah berat... minta seketoi KakRos... bukan utk Along tuk Liana...

    ReplyDelete
  4. Kak Rose...ada lagi ke...kalau ada nak gak rasa seketul....sedapnya....:)

    ReplyDelete
  5. saya ada byk pisang kat rumah ni..makcik duk suh buat kek cam hari tu...malasnya nak membaking tuhan je yg tau..hehehe

    ReplyDelete
  6. Along ni Hana kirim 2 ketul muffin.1 untuk along dan 1 untuk Liana.

    ReplyDelete
  7. Cik xek ada...mai la,bawa kopi atau teh seniri ya.

    ReplyDelete
  8. Q..ada kebun pisang ke??Rajin2 kan lah diri untuk buat muffin sebab ianya memang sedap.

    ReplyDelete
  9. Salam Kak Ros..Aikkk kita berkongsi mufin cup yaaaa...Cuma isinya ajee yang berbeza..he he he

    Wahhhhh chef muda bila masuk dapur, ada peluanglah Mummynya berehat kannnnn

    ReplyDelete
  10. nampak cam sedap je ros. Mesti sedap kan?

    ReplyDelete
  11. baru berkira2 nak buat..ros dah buat dulu ya..sepat nya..:)

    comei anak dara tu..:)))

    ReplyDelete
  12. slm kak ros...muffin ada crumble kt atas mmg sedapp...rajinnyer si comel tu tolong buat muffin sama..mekasih byk2 kak di ats ucapan pada n3 ida sebelum ni

    ReplyDelete
  13. bestnyer ada chef kecik di dapur..sedapnya tgk muffin tu kak ros..cup pun cantik:)

    ReplyDelete
  14. Bundo memang sedap.Kalau makan esoknya lagi moist.

    ReplyDelete
  15. anymz salam.Kebetulan memang ada pisang berangan and need the project untuk Hana.Buat ni agak senang so.that's why terus buat.

    ReplyDelete
  16. Salam Ida..sikecik memang suka menolong sebab dia boleh buat kecah!

    ReplyDelete
  17. Salam Nieza,muffin tu memang sedap dan senang nak buat.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info