Yorkshire Pudding 3
Resepi: P.Ros @ SinaranMenu
Bahan-bahannya
* 170grm tepung gandum
* 1 cawan susu segar
* 3/4 cawan air
* 2 biji telur gred B
* secubit garam
* 3 titis pewarna kuning
* lebih kurang 1/3 sudu kecil baking powder
Cara-caranya:
1- Kocok telur dan masukkan campuran susu dan air.Kocok lagi hingga semua bahan sebati.
2- Camprkan tepung gandum,garam dan baking powder.Buat lubang ditengah dan masukkan bancuhan telur tadi sedikit demi sedikit serta dikacau rata.Tapis bancuhan kedalam mangkuk bersih dan biarkan dalam sepuluh minit.
3- Sapukan seluruh muffin pan dengan sedikit minyak dan masukkan juga lebih kurang 1/2 sudu kecil minyak kedalam muffin pan itu.
4- Panaskan oven pada suhu 220C dan masukkan muffin pan tadi.Biarkan dalam 5 minit atau hingga minyak betul-betul panas dan keluarkannya dari oven.Tuang bancuhan tepung tadi kedalam acuan muffin (pastikankan jangan sampai penuh untuk mendapat lengkukan seperti mangkuk)
5- Bakar selama lebih kurang dalam 15 minit atau hingga pudding bertukar perang.
Nota: 1- Puding akan mengelembung semasa proses memasak dan akan turun semula selepas dikeluarkan dari oven.Sekiranya ada sedikit minyak dalam lengkukan pudding tadi setelah masak sapukan aje minyak tu dgn kitchen towel.
2- Yorkshire pudding ni hari ni P.Ros hidang bersama tuna yang dicampur mayo dan potongan dadu bawang besar serta sedikit serbuk ajishio.
happy cooking
Kak Rose...
ReplyDeleteTeringin nak buat..mesti sedap mkn tuk bekpas..tak un tuk minum petang kan...
Assalamualaikum kak Ros,
ReplyDeletewah sedap nie utk minum ptg...utk Nur ada tk?? Hehe.
cik cek cuba la buat ya.Sedap. Kita suka...
ReplyDeleteSalam Nur, belum terlambat masih ada beberapa biji.Jemput ya!
ReplyDeleteh ssedapnyaaaaaaa...sukaaaaa...hehhehe....makcik pun suruh saya masak YP ni...dia dah siap2 beli jem strawberry...kekkeke
ReplyDeleteSalam ros,, faveret k1 gak yp ngan tuna mayo besttt...
ReplyDeletesalam kak ros...sedapnya utk minum petang ni...minum pulak teh o panas,,,perggghhh terangkat beb....hihihi
ReplyDeleteCakkkk akak cayang,wah YP bila enjin turbo ni nak panas
ReplyDeleteQ....cepat2 cepat buat .dah petang ni,nanti tak sempat nak wat minum petang.
ReplyDeleteSalam Kak1 .Hidup tuna!!!!!!..hihihi....
ReplyDeleteSalam Liza,Jom minum kar dapur kak Ros.Ada lagi 2 biji.
ReplyDeleteCik mimi ooii cik mimi....ni musim hujan.lagi la lambat enjin turbo awak nak panas.Cekal kan hati,kuat kan semangat.Mimi boleh!
ReplyDeleteSalam KakRos. Kalau dah ulang2 buat gerenti sedap ni.... Along tak pnh rasa lagi ni, tatau lah bila rajin.
ReplyDeleteAlong.resepi yang paling senang nak buat dan bahan-bahannya memang bahan asas dalam masakan yang pastinya kita semua ada stok kat dapur,sebab tu boleh buat bila2 masa kita rasa nak makan.Dah dapat seru nanti boleh la buat ya.
ReplyDeleteMenyelerakan, satu pasti tak cukup....
ReplyDeleteKak TnT memang sebiji tak cukup untuk ros..hihihi..kena makan berbiji-biji....
ReplyDeleteSalam Kak Ros..Adusss dari pertama kali kak Ros post resipi ni kat "Sinaran Menu", terus saya bercita-cita nak membuatnya, tapi sampai yang keberapa kali Kak Ros tayang lagi dan lagi, masih juga saya tak terbuat2..Jelessssnyaaaaa.....
ReplyDeletePsstttt..Bagi sikit saya vit R Kak Ros tu....
Kena la tunggu sampai seru kan sue.
ReplyDelete