Mereka yang sudi.......

Monday, November 28, 2011

Muntou/Steamed Chocolate Bread / Cooking Chinese Food 巧克力馒头

Salam pagi senin la untuk semua.Hari ni public holiday so dua-dua puteri yang besar ada kat umah. Semalam niat hati nak buat pau tapi isi ayamnya pula tak ada.Kat rumah ni pau yang berinti ayam,sardin atau kacang merah aje yang dimakan.Inti lain tak brapa nak pandang.Maka pagi ni kita bertukar arah pada satu lagi resepi breakfast ala china.Yang ni memang kegemaran princess no 2.Last night kita sound tomorrow mama nak buat muntou atau choclate steam bun.Dia cakap ok..nice2. Muntou ada lah bun kosong yang tak brapa manis dan biasanya dimakan begitu saja.Biasanya beli je kat supermarket,Malam tadi kita geledah youtube dan jumpa video ni.Maka lagi senang la kerja nak membuatnya sebab cara2 dah ditunjukkan.
Tapi yang sedihnya bila memasak dan ada budak 6 tahun yang asyik mama nak ni mama nak tu..mama ini..mama itu...adoi buat muntou pun boleh jadi salah teknik...bahagian choclate  dan putih yang sepatutnya berada dikiri kanan muntuo dah jadi kat bawah dan atas.Ee...geram sungguh.Dah jadi pau spiral la pulak...apa2 pun refer la kat video tu.Bila dak dikeluarkan dari steamer baru kita perasan dan terus speechless...tengok aja la ya resepinya dan tengok video untuk cara-caranya.


Bahan-bahannya
* 4 cawan tepung gandum
* 2 cawan air (P.Ros guna 1 1/2 cawan aje.)
* 2 sudu kecil yis
* 2 sudu besar serbuk coco
* 1/2 cawan gula
Cara-cara membuatnya sila rujuk pada video yang disediakan ya.
Nota:sapa2 yang ahli keluarganya tak ramai buatla separuh dari resepi tu ya,dan jika suka manis lebihkan sikit saja jumlah gula untuk separuh resepi.

                                              happy cooking



14 comments:

  1. Salam KakRos. Percaya tak Along tak pernah makan ni... ada nampak yg jual kat frozen tu tapi dok pk camna nak makan kuih yg kosong takda inti ni... maybe KakRos boleh share camna nak makan... ngap cam tu jer? hehe... sian kita kan. Cantik muntou KRos. Along pun kalau Liana dok kacau2 mmg boleh gabra kalau tgh buat kuih...

    ReplyDelete
  2. Salam Maal Hijrah Ros,, cuti skul ni K1 pun sbuk meroti gak,, klu x roti kuih pau,, muntou x der inti cicah air kopi sedapp..

    ReplyDelete
  3. Along kak1 kat atas tu dah cadangkan cicah dgn air kopi..hihihi.Sebenarnya boleh di makan macam tu je..kita kan 1Malaysia cicah la apa2 yang kita berkenan.Kalau masuk gula lebih sikit tak da la kosong sangat dan perasa coklat tu memang boleh rasa.

    ReplyDelete
  4. K1 skolah masih cuti tapi kita dah habis cuti.1 Dec dah mula masuk opis...tak dapat la nak mengepau lagi selain dari hari minggu.

    ReplyDelete
  5. Ya Allah kak rose sedapnya nanti nak coba lah cuti sekolah nih... mmg byk mengidamnya hahahhaha

    ReplyDelete
  6. Ros, dapat makan panas dengan secawan kopi lagi la best nih! tp bab2 roti n pau ni kak rose mmg pobia... takut x menjadi!

    ReplyDelete
  7. arrghhh mantou...satu resepi yg dah lama saya saling resepinya dah teringin nak buat..dulu ada tengok kat blog jane chew tak silap....adusss...geram tengok spesis2 pau skang ni..hahahhha

    ReplyDelete
  8. Salam kak rose kita sama.Ros pun buat pau tak selaunya menjadi.Yang ni ok tapi bentuknya pula lain macam hahaha..

    ReplyDelete
  9. Salam, sedapnya tengok... tak pernah makan jugak ni...

    ReplyDelete
  10. Salam Antan bertingkah.Sedap.Tapi kalau org suka manis tak suka ni sebab ianya tak brapa manis.

    ReplyDelete
  11. Diana x perna lg buat sendiri Muntou nie.. biasanya beli jer yg ready made tu.. :D. rajin betul akak buat sendiri... cantik.

    ReplyDelete
  12. Cantik tapi salah teknik la Diana...nanti kak ros nak buat lagi sebab texturenya memang elok dan abang suka.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info