Otak-Otak Tauhu Kukus


Salam untuk semua.Resepi untuk makan malam ni.Tentunya kegemaran laling,anything to do with tauhu..memang pun itu makanan dia orang kan?Resepinya simple dan amat senang untuk dibuat dan tentunya sedap untuk dimakan.Sangat halus dan lembut. Cuma next time kalau nak buat ni kita nak tambah cili padi biar betul2 pedas.Jom tengok resepi.

 Resepi: P.Ros @ SinaranMenu
Bahan-bahannya:
* 1 bungkus tauhu lembut
* 200 minced chiken
* 100 ml santan kotak
* 2 biji telur gred B
* 1 biji cili merah + 5 biji cili padi
* 1/2 biji bawang besar dipotong kecil
* 3 ulas bawang putih
* sedikit halia dan sedikit lengkuas
* 2 batang serai
* beberapa tangkai daun kesum (sebanyak yang disukai)
* garam dan gula secukup rasa


Cara memasak
1- Masukkan semua bahan kecuali gula dan garam kedalam blender dan mesin sampai semua bahan sebati
2- Tuangkan kedalam mangkuk dan masukkan garam dan gula (agak-agak la ya) kacau rata.
3-  Sapu minyak masak pada 2 biji ramekin atau bekas yang menjadi pilihan masing-masing dan tuang bahan yang siap dibancuh tadi kedalamnya
4- Panaskan pengukus dan kukus otak2 tauhu selama 20 minit.Angkat dan sejukkan.Jika terdapat air diatas otak2 ambil sekeping kitchen towel dan lapkan sahaja secara perlahan.Boleh juga dimasukkan kedalam microwave sekejap sebelum dimakan sekiranya otak2 tauhu ni dimasak agak awal.
5-  Setelah otak2 agak suam goyang-goyangkan sedikit acuannya untuk memudahkan untuk dikeluarkan dan tuang otak2 kedalam pinggan dan siap untuk dihidang.
Nota: pastikan air dari tauhu dan minced chicken dikeringkan sebanyak yang boleh sebelum dicampur bahan2 yang di blend.
                                                    happy cooking

Comments

  1. Malam Kak Ros,

    dh mkn belum?? Kalau belum meh makan ngan Nur sekali...jgn lupa hidangkan otak2 kukus tu sekali.

    ReplyDelete
  2. Nur mesti best kan kalau dapat makan sama-sama. Kita buat pot luck.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum akak...
    wah menarik resipi nie akak... nak cuba nanti.. nampak sedap n mmg diana suka makan tauhu... pasti sedap kan akak...

    ReplyDelete
  4. Salam KakRos. Along pun suka makan tahu, boleh lah kita gang kan. Masuk list, nampak senang jer nanti nak cuba lah.

    ReplyDelete
  5. salam Diana.kalau suka tauhu mesti cuba ni,selepas diblender ianya memang sungguh lembut.

    ReplyDelete
  6. salam Roz,bestnya kalau dapat buat potluck kan?kak Roz nak suruh Roz bawa roti arab tu.Anyway sila cuba resepi ni.Blend semuanya lembut dan cair dalam mulut.

    ReplyDelete
  7. NMPAK SEDAP NI KAK....NAK CUBE LAH..KEBETULAN MMG ADE BELI TAUHU LEMBUT NI, PIKIR NAK WAT DONUT..TP TENGOK NI TERLIUR LEBIH PULAK..HEHE...MESTI CUBA :)

    ReplyDelete
  8. W'salam, kak sihat, Ros macam mana? Nampak smooth dan sedap sekali....

    ReplyDelete
  9. Noorsha sila cuba nanti bagitahu akak Noorsha suka ke tak.

    ReplyDelete
  10. Salam kak TnT. memang lembut kat.Boleh kata cair dalam mulut..hihihi...tapi kena blend semua sekali.

    ReplyDelete
  11. sedapnyer ros!!!!
    bundo nak buat. Angkut balik resepi ye.

    ReplyDelete
  12. Bundo sila buat.Biar pedasnya lebih ya..meleleh air liur orng yang memakannya nanti.Resepi tu FOC.Tetiba terpancul keluar dari kepala ni masa pegang silembut tauhu tu.Try ya.

    ReplyDelete
  13. As'salam Kak Rose

    mula2 tengok ingat puding atau kek, kalau tak baca apa yang kak Rose tulis kompom memang tak tahu..hehehe. belum pernah cuba menu macam ni kak Rose. Insya'Allah kalau tak tahu nak masak apa kena cuba dulu resipi macam ni. Kalau guna tahu yang biasa tu tak boleh eh kak Rose :)

    ReplyDelete
  14. salam ct.Guna tauhu biasa pun boleh la rasanya.Mungkin kurang lembut aje.Tauhu tetap tauhu kan?

    ReplyDelete
  15. As salam kak rose...selalunya 'terserempak' kt kotak komen blogger2 lain...hari ni saya nyinggah sini pulak...salam ukhwah...

    ReplyDelete
  16. Salam kenal As nanti kak ros datang ya.Terima kasih sudi singgah.

    ReplyDelete
  17. Assalam kak ros, nasib baik kita dah cuba yang dulu tu..kalau tak memang tak boleh tidur asik terkenang2 kan recipe kak ros tu..heheh..

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum kak ros..
    terharunya ayu, dapat hadiah yang sangat berharga..
    ayu hargai persahabatan ini......

    PS: tahu nie kalau lebih pedas gerenti en zalie suka... thanks sebab syer resepinya ya....

    ReplyDelete
  19. salam kk ros..wahh tahu kukus ..ape2 yg relevan ngan tahu cha cukup2 suka kak!! sure sedap ni kak!!!!

    ReplyDelete
  20. hai Ayu,bila dah senang lenang nanti boleh la cuba ya.

    ReplyDelete
  21. Salam ayu.Kak Ros pun seronok skarang kak Ros punya 2 orang kenalan alam maya yang bernama ayu..Kedua-dua ni mesti ayu.

    ReplyDelete
  22. salam cha.Cuba ya.Nanti bagitahu akak sedap ke tak?

    ReplyDelete
  23. menu sihat ni...pasti sedapkan kak ros

    ReplyDelete
  24. as-salam kak ros
    sedapnye Otak-Otak Tauhu Kukus ni kak ros..makanan sihat..

    ReplyDelete
  25. Kak Rod..sedapnya otak2..selalu mkn yg balut dgn daun kelapa tu...sedapnya kak..ada lg tak..nk kenen skit hehehe

    ReplyDelete
  26. as-salam kak ros...saya jarang beli tauhu lembut ni...tapi suka makan...:)

    ReplyDelete
  27. Salam mieza, disebabkan tak dok daun kelapa dan daun pisang la makanya masuk dalam ramekin tu...janji sedap.

    ReplyDelete
  28. Salam Q..Rumah kak Ros selalu ada tauhu sebab my laling suka makan tauhu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts