Mereka yang sudi.......

Sunday, November 13, 2011

Kek Lapis Tiramisu

Salam. Kek lapis tiramisu ini dibuat pada 3 November lalu untuk celebrate my laling b-day on 4th of Nov. But this b-day boy does not want to have the cake and bday party as always.So I thought this simple and delicious tiramisu with a very simple deco will do for the day. Thank u very much yanie ,Kak nor and Ryo for this wonderful recipe. Please check out yanie@decochocoblogspot to know the history of this recipe,and I am just going to copy and paste the recipe here.



Kek Lapis Tiramisu
Source: Yanie@decochoco 

Bahan-bahan :
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100g gula aising
  • biskut marie secukupnya ( sy guna perisa kopi)
  • 1/2 cawan air kopi pekat.. ( sejuk) P.Ros guna serbuk nescafe 3 in 1 yang dicampur air
Cara-cara:
  1. Pukul cream cheese, butter dan gula aising sehingga jadi bentuk krim.
  2. Alaskan loyang ke, tupperware ke.. tipuware ke dgn plastik wrap. (P.Ros alaskan 2 lapis plastik cling dalam loyang dan letakkan papan kek diatas plastik tadi untuk menyenangkan proses mengeluarkan kek dari loyang)
  3. Celup biskut marie sekejap dlm air kopi, susun dalam loyang tadi.
  4. Masukkan sedikit krim, ratakan (P.Ros taburkan serbuk nescafe 3 in 1 diatas setiap lapisan krim). Ulang dengan biskut marie pula.. Buat sehingga abih.
  5. Untuk lapisan teratas... sapukan krim, kemudian taburkan biskut marie yg dikisar.(Lapisan paling atas P.Ros taburkan sedikit serbuk nescafe 3in 1 dan ditutupi sepenuhnya dengan lapisan serbuk koko).
  6. Sejukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.   
 * Sebenarnya hari ni P,Ros buat lagi sebiji dan masih kat dalam peti. Anak-anak dah tak sabar nak makan.


                                                     happy cooking

22 comments:

  1. Kak Ros..sedapnya tiramisu ni..tak pernah lagi mieza guna biskut marie..selalu mieza guna butter fingers..boleh cuba ni one day :)

    ReplyDelete
  2. Salam Mieza,memang harus dicuba sebab ianya memang sedap...!!!!

    ReplyDelete
  3. Wooo... if my two boyz nampak, sure suh I buat lagi ni... lebih-kurang macam Kek Persona juga resepi nya.

    ReplyDelete
  4. Along dia org makan banyak2 tak apa la .semuanya muda belia,kalau kita asyik makan ni eei..tak tahula apa nak jadi.

    ReplyDelete
  5. kak untuk kita simpan tak?
    Wish happy birthday to abang Harith ye:)

    ReplyDelete
  6. Mimi Ada lagi 2 keping dalam petiais.nati datang ya.

    ReplyDelete
  7. sedapnya tgk kek ni kak...terliur sudah...hehe

    ReplyDelete
  8. AS-SALAM kAK rose
    malam2 dtg nak mkn kek lapis tiramisu..ada lagi tak kak ros..mesti dah habis kan..huhuhu..telan air liur npknye ni....

    ReplyDelete
  9. Hai Ady, macam kak ros juga ke selalu naik kapal lewat malam.Siang2 sibuk sangat sekarang.

    ReplyDelete
  10. tiramisu.. sedapnya. My feveret..

    ReplyDelete
  11. Assallamualaikum kak Ros..Ermmm..sedapnya..kalau namapak anak lelaki Naz ni, mesti dia request suruh buat. Apa2 mknn yg ada cheese mmg dia suka.. Naz tak delah makan beria2 sgt kalau cheese cake, tp kalau ada rasa kopi atau nescafe tu..hehehe.bertambah2 jugak nanti..

    ReplyDelete
  12. salam kenal..

    bestnya tiramisu.. i suka sangat.

    ReplyDelete
  13. Salam Nazd,memang org2 muda ni boleh makan berkeping-keping.Anak kak ros pun sama.Kalau mak bonda macam kita ni makan banyak2 habis le...kan tak tidur malam pulak.

    ReplyDelete
  14. Salam kenal juga yan.Thank u sudi singgah.Nanti kak ros singgah umah yan.Kak Ros tengah busy amat ni.

    ReplyDelete
  15. Salam Kak Ros..Wahhh nampak sedap dan berkrim jerr kek akak ni....Pastilah ada yang tak sabar nak ngap lagi sebiji yang kat peti ais tuuuuu

    ReplyDelete
  16. tak tahan kalau tgok kek camni.. sedapnya boleh mnjilat jari..

    ReplyDelete
  17. Sue..yang kat dalam peti tu pun dah selesai.Cuba buat sue.Sedap.

    ReplyDelete
  18. Nadz ,orang2 muda boleh la makan lebih2.Yang dah macam kak Ros ni kena la makan slow2 walau pun sedap...cuba ya.

    ReplyDelete
  19. Kak Rose...

    Tetiba teringin lak nak wat tiramisu bila tgk tiramisu kat sini..nyum2 yummy...

    ReplyDelete
  20. Senang aje resepinya kan cik cek.Walau pun simple resepinya ,tetap sedap.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info