Kek Lapis Tiramisu
Salam. Kek lapis tiramisu ini dibuat pada 3 November lalu untuk celebrate my laling b-day on 4th of Nov. But this b-day boy does not want to have the cake and bday party as always.So I thought this simple and delicious tiramisu with a very simple deco will do for the day. Thank u very much yanie ,Kak nor and Ryo for this wonderful recipe. Please check out yanie@decochocoblogspot to know the history of this recipe,and I am just going to copy and paste the recipe here.
Kek Lapis Tiramisu
Source: Yanie@decochoco
Bahan-bahan :
happy cooking
Kek Lapis Tiramisu
Source: Yanie@decochoco
Bahan-bahan :
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100g gula aising
- biskut marie secukupnya ( sy guna perisa kopi)
- 1/2 cawan air kopi pekat.. ( sejuk) P.Ros guna serbuk nescafe 3 in 1 yang dicampur air
- Pukul cream cheese, butter dan gula aising sehingga jadi bentuk krim.
- Alaskan loyang ke, tupperware ke.. tipuware ke dgn plastik wrap. (P.Ros alaskan 2 lapis plastik cling dalam loyang dan letakkan papan kek diatas plastik tadi untuk menyenangkan proses mengeluarkan kek dari loyang)
- Celup biskut marie sekejap dlm air kopi, susun dalam loyang tadi.
- Masukkan sedikit krim, ratakan (P.Ros taburkan serbuk nescafe 3 in 1 diatas setiap lapisan krim). Ulang dengan biskut marie pula.. Buat sehingga abih.
- Untuk lapisan teratas... sapukan krim, kemudian taburkan biskut marie yg dikisar.(Lapisan paling atas P.Ros taburkan sedikit serbuk nescafe 3in 1 dan ditutupi sepenuhnya dengan lapisan serbuk koko).
- Sejukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.
happy cooking
Kak Ros..sedapnya tiramisu ni..tak pernah lagi mieza guna biskut marie..selalu mieza guna butter fingers..boleh cuba ni one day :)
ReplyDeleteSalam Mieza,memang harus dicuba sebab ianya memang sedap...!!!!
ReplyDeleteWooo... if my two boyz nampak, sure suh I buat lagi ni... lebih-kurang macam Kek Persona juga resepi nya.
ReplyDeleteAlong dia org makan banyak2 tak apa la .semuanya muda belia,kalau kita asyik makan ni eei..tak tahula apa nak jadi.
ReplyDeletekak untuk kita simpan tak?
ReplyDeleteWish happy birthday to abang Harith ye:)
Mimi Ada lagi 2 keping dalam petiais.nati datang ya.
ReplyDeletesedapnya tgk kek ni kak...terliur sudah...hehe
ReplyDeleteAS-SALAM kAK rose
ReplyDeletemalam2 dtg nak mkn kek lapis tiramisu..ada lagi tak kak ros..mesti dah habis kan..huhuhu..telan air liur npknye ni....
Salam Nieza,sedap kek ni bpleh cuba.
ReplyDeleteHai Ady, macam kak ros juga ke selalu naik kapal lewat malam.Siang2 sibuk sangat sekarang.
ReplyDeletetiramisu.. sedapnya. My feveret..
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Ros..Ermmm..sedapnya..kalau namapak anak lelaki Naz ni, mesti dia request suruh buat. Apa2 mknn yg ada cheese mmg dia suka.. Naz tak delah makan beria2 sgt kalau cheese cake, tp kalau ada rasa kopi atau nescafe tu..hehehe.bertambah2 jugak nanti..
ReplyDeletesalam kenal..
ReplyDeletebestnya tiramisu.. i suka sangat.
Bundo,tiramisu..hujan2 memang sedap!
ReplyDeleteSalam Nazd,memang org2 muda ni boleh makan berkeping-keping.Anak kak ros pun sama.Kalau mak bonda macam kita ni makan banyak2 habis le...kan tak tidur malam pulak.
ReplyDeleteSalam kenal juga yan.Thank u sudi singgah.Nanti kak ros singgah umah yan.Kak Ros tengah busy amat ni.
ReplyDeleteSalam Kak Ros..Wahhh nampak sedap dan berkrim jerr kek akak ni....Pastilah ada yang tak sabar nak ngap lagi sebiji yang kat peti ais tuuuuu
ReplyDeletetak tahan kalau tgok kek camni.. sedapnya boleh mnjilat jari..
ReplyDeleteSue..yang kat dalam peti tu pun dah selesai.Cuba buat sue.Sedap.
ReplyDeleteNadz ,orang2 muda boleh la makan lebih2.Yang dah macam kak Ros ni kena la makan slow2 walau pun sedap...cuba ya.
ReplyDeleteKak Rose...
ReplyDeleteTetiba teringin lak nak wat tiramisu bila tgk tiramisu kat sini..nyum2 yummy...
Senang aje resepinya kan cik cek.Walau pun simple resepinya ,tetap sedap.
ReplyDelete