Mereka yang sudi.......

Friday, November 25, 2011

Egg Benedict

Salam untuk semua.Hari2 cuaca tak menentu.Kejap terang kejap gelap.Dah beberapa hari kita tak masuk office sebab 1 Dec baru mula buka offce.Setiap tahun 1st week of school holiday kita memang bagi semua cikgu2 off.Tapi pagi tadi ada appointment dgn parent pukul 8.30 pagi. Bila masuk office semuanya terang benderang dah dekat nak balik baru perasan napa fax machine and tel macam tak dok karen.balik umah bagi tahu laling.Dengan senang hatinya dia zoom ke office nak tengok apa sebabnya.lepas 1/2 jam dia balik dengan berita sedih.katanya Tel,fax machine dan printer semuanya dah kena lightning.Huk..huk.hukk.katanya lagi kos baiki akan lebih banyak dari kos beli baru.Wa..la...wehhh!!!!!I'am speechless..sigh...
Tengok aje la egg benedict yang kita nampak kat dapur masam manis dan my small kitchen beberapa hari lepas dan buat untuk breakfast pagi tadi.Tapi kita punya remekin agak besar so kita guna 2 keping roti tampa membuang tepinya.nasib baik guna 2 keping roti kalau tak 1 keping roti tak cukup punnn..untuk kita yang tak tahu nak tahan makan ni...

caranya pun mudah: Sapu butter kat remekin.masukkan roti tekan sedikit kebawah,pecahkan telur dan renjiskan serbuk ajishio.bakar sampai telur putih tidak lagi kelihatan jernih atau ikut la kegemaran masing2 tentang  kemasakan telur tu.Kiat suka seperti apa yang di dalam gambar tu.Little laling pun habis dia punya telur dan 2 keping roti tu.

Ada sapa2 nak bagi percuma tak barang yang dah terbakar kat atas tu????Sob..sob..
                                                          happy cooking 

7 comments:

  1. Salam Puan Ros..
    agaknyer semlm masa hujan ada kilat mungkin ada trip sikit.. Kat spore pun semln internnet ada problem...Kesian nyer harus dibeli yg baru atau baiki???

    Roti benedict nih ramai yg dh mencuba...tapi mama msh blm mencuba2 nyer lagi ...

    ReplyDelete
  2. kak ros saya pun suka egg benedict ni...sedap...buat pun senang..hehhehe..saya suka letak garlic skit kat dalam dia....yummmsss

    ReplyDelete
  3. Salam Mamahawa, sedih sungguh beli baru dan baiki kalau kat sini harganya nanti lebih kurang je.Hubby kata lebih baik beli baru.Sebab biasanya upah baiki lebih mahal.

    ReplyDelete
  4. Q.. satu idea yang bagus masukkan sikit bawang putih kan.

    ReplyDelete
  5. Goodnite kak Ros,

    kalau masuk sini mesti dpt mcm2 idea utk bf...sedap tu kak Ros....ada lagi tk??

    ReplyDelete
  6. Salam KakRos. Along dah buat ni dulu, memang sedap... cuma Along takda ramekin pakai acuan tat jer. KakRos punya nampak sedap!

    ReplyDelete
  7. TingTong kak saya dah datang ni nak hantar roti ,heheh akak dah sihat ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info