Mereka yang sudi.......

Tuesday, November 2, 2010

Sambal tumis ikan masin

Hi there..... Malam ni nak masak masakan yang mak selalu buat kat kampung masa kita kecik-kecik dulu.Ikan masin lebihan masak sayur kailan last week masih ada sikit lagi. Puan Ros dgn Mr. hubby makan nasi berpingan-pingan.Anak-anak tak brapa suka.Maalum la orang bandar. Tapi Hana suka sambal tu tampa ikan.Dia makan semua daun salad dengan sambal.All my lovely daughters love salad.


Bahan-bahannya
100 grm ikan kurau masin (atau pilihan sendiri)
15 tangkai cili kering(dimesin)
1/2 biji bawang besar atau bawang merah(dimesin)
2 ulas bawang putih(dimesin)
sedikit halia(dimesin)
1/2 biji tomato(dimesin)
1 biji buah keras (tak nak masuk pun tak apa) dimesin
1 sudu kecil pes asam jawa brand adabi
1 biji bawang besar di potong bulat-bulat
1/2 cawan minyak untuk mengoreng
 1 sudu besar gula


Cara memasak
1- Potong kecil ikan kurau(Puan Ros beli yang dah dipotong kecil).Goreng sampai agak garing ,angkat dan ketepikan.
2- Dalam minyak yang sama tumis bahan-bahan yang dimesin tadi dan masukan dalam 1/2 cawan air.Masukkan asam jawa dan gula.Tumis sampai naik minyak.
3- Akhir sekali masukkan ikan kering dan bawang besar .kacau sekejap dan boleh la diangkat dan dihidang semasa panas.
* Masukkan separuh dahulu asam jawa tu kalau tak suka masam.Gula juga boleh dikurangkan jika asam jawa dikurangkan.
* Jangan masukkan garam sebab ikan masin tu memang dah cukup masin














1 comment:

  1. Salam ...tumpang...kalu sesiapa nak try sambal strawberry ikan masin bleh cuba gi ke http://madeinkedah.blogspot.com.nyum². 100% produk bumiputera muslim TQ

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info