Mereka yang sudi.......

Friday, November 26, 2010

Kangkung Goreng Cincaluk

Salam.Ini resipi dinner malam tadi.My nice neighbor went to Melaka and give me a bottle of cincaluk.Ikhlas cakap Puan Ros tak pernah makan cincaluk.Pelik ke? tak la ,sama aje dgn crita orang tak tahu makan  budu.Orang luar kalau tengok dan bau budu pun lari jauh2 kot .tapi lain crita dgn my laling,kalau hidang budu lagi cepat dia duduk dan makan..Walau pun dia pure city boy and lain bangsa.Tapi bak makanan orang kampung dia suka sangat, maybe itulah sebab kami ditemukan jodoh.Ewah....Cerita cincaluk jadi cerita budu pulak.Ok lah pikir punya pikir beli kangkung patut masak dgn belacan apalagi convert lah jadi kangkung cincaluk.My laling pun convert kan? so bak convert-convert ni memang dah biasa la..; layar
Bahan-bahannya
1 1/2 ikat kangkung (1 ikat sikit sangat ,2 ikat banyak pulak.hi hi hi)
2 sudu besar cincaluk
1/2 labu bawang besar(ditumbuk kasar)
3 biji cili padi (ditumbuk kasar)
1 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
1/2 biji cili merah (ditumbuk kasar)
sedikit garam(tak nak masuk pun takapa.ikut selera sendiri sebab cincaluk dah masin)
Cara memasak
1- Kangkung dipotong dan cuci bersih.Toskan
2- Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk tadi.Masukkan cincaluk dan goreng sampai terbit bau.
3- Masukkan kangkung dan kacau rata.rasa jika masinnya sesuai dgn selera .Jika tak tambahkan garam
4- Boleh juga masukkan sedikit air jika nak lebih kuah.
p/s gambar tu diambil masa tengah makan, so dah habis separuh



1 comment:

  1. i dah try kangkung cencaluk n my laling cakap sedap. eeeeeeeem 3 haru berturut kangkung cencaluk.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info