Mereka yang sudi.......

Friday, November 5, 2010

Lemon velvet cake

Salam tengahari semua. hari ni dah rancang nak masak untuk Mr hubby b-day.Sebenarnya b-day dia semalam tapi tuan puteri yang berdua tu ada exam dan Puan Ros pun agak busy kat tadika sebab parent-teacher day dah dekat.So today public holiday deepavali so bolehlah menyibukkn diri didapur.lagi pun kitakan 1Malaysia apa-apa perayaan pun semua sambut.Happy Deepavali and Happy B-day my dear laling...... hi hi hi.Kat sini nak tayang la 2 3 gambar makan-makan ni.Puan Ros masak pulut kunig,Nasi  ulam, Daging kurma merah dan lemon velvet cake.Crita pasal kek ni geram betul.Entah kenapa krim tu cepat sangat nak cair sebelum siap buat decoration.Lain kali tak payah buat topping ni. geram betul.So kek b-day my laling this year tak brapa cantik la....lain-lain resepi Puan Ros tulis untuk N3 besok ya..


Bahan-bahan kek
1 kotak pillsbury moist supreme lemon cake mix
1 cawan air
1/3 cawan minyak
3 biji telur


Topping
84g cream cheese dilembutkan
1 sudu susu segar
1 sudu besar parutan kulit limau
2 cawan heavy whipping cream
2/3 cawann gula icing  


Cara-caranya
1- Panaskan oven 180c,sediakan kek mengikut instruction dikotak kek
.2- bakar kek lebih kurang 30 minit.
3- dalam mangkuk besar ,putar cream cheese, susu dan kulit limau dgn speed perlahan sampai lembut.Masukkan heavy whipping cream dan gula icing.putar dgn kelajuan tinggi sehingga menjadi  stiff peak foam
4- Hias lah kek tadi dan simpan didalam peti sejuk.Keluarkan bila tiba masa untuk dimakan.


P/s: Puan Ros tak masukkan cream cheese.Lupa beli.tapi instan cake ni sedap dan lembab.My laling suka..Alhamdullillah



















2 comments:

  1. memang sedap the cake!..thanks so much..:D . senang saje nak buat dia ek..? i got pressured by my children dah suruh buat cake macam aunty ros..

    ReplyDelete
  2. Bagusla nazif n kusha suka. hari tu bagi mira sikit aje sebab kat rumah n pun semua suka kek tu.Normally they dont really like the orange/cheese kek.But this one they all suka.Bravo to pillsburry!hi...hi...h...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info