Mereka yang sudi.......

Sunday, November 7, 2010

Tuna Bun

 Salam pagi semua.Pagi ni buat tuna bun for breakfast. Roti  ni kegemaran nini and I made more for my daughter to give some to her uni friends.Kesian budak-budak tu sunday pun dia orang ada exam. I tengok my 2 girls study macam nak rak, rasa macam nak buat sup dgn buku-buku tu dan bagi dia org minum.Dari skolah rendah hingga ke uni our government still got along way to go when it comes to education (to exam oriented).That's why anak-anak kita kat sinaran intelek don't have the exam.I don't believed in exam at the age of 4 ,5 and 6.But still cannot get away with homework otherwise they will not be ready for standard 1.What to do.....jom buat resipi roti ni(dapat dari Myresipi)


Bahan-bahannya
500 gram tepung beprotin tinggi
150 grm plain yogurt ( resepi asal 200grm .P.Ros masukkan 150grm sour cream sebab tu aja yg ada dlm peti)
90 grm air suam
50 grm telur (Pecahkan Kacau sedikit baru ditimbang)
40 grm gula
50 grm mentega
1 1/2  sudu  besar  yeast

Tuna Filling
1 tin tuna dlm air(Keringkan airnya)
1/2 labu bawang besar
2 sudu sos cili
telur untuk disapu keatas roti
Mayonis untuk dpipekan keatas roti



Cara membuat roti
1- Campurkan  yis dan air suam biar sampai kembang.Masukkan semua bahan-bahan roti dan yis tadi dalam mangkuk besar dan uli adunan roti hingga lembut.
2- Tutupkan mangkuk dengan tuala lembab dan rehatkan selama 1 jam.
3- Tumbuk-tumbukkan adunan yang telah naik 2 kali ganda tadi dan bentukkan bulat-bulat.Rehatkan dalam 10 minit lagi
4- Masukkan inti dalam setiap roti..sapukan roti dgn telur .Potong roti dgn menggunakan gunting.jangan sampai putus.pipekan mayonis keatasnya.
5- Sapukan dulang dgn sedikit minyak.Bakar roti dalam oven 180 degree selama lebik kurang 20 minit

p/s : Puan ros masukkan blueberry pai filling dlm beberapa biji roti ni.Dan taburkan badam keatasnya. 


 masukkan inti dan buat round shape.Cut the bun using the scissor
pipe the mayonnaise on top and  sprinkle the almond for the bun with blueberry filling

















No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info