Mereka yang sudi.......

Tuesday, November 30, 2010

Popia Sausage

Sweet morning to all..Semalam breakfast lempeng .Hari ni apa pulak? Pagi-pagi kena la buka peti ,tengok-tengok apa yang ada.This is wat hapen when it's school holidays.masak,masak,masak .Kalau hari skolah semua buat hal sendiri and the best part is wat ever caterer cooked for the kids at the kindy that is wat we also eat.Musim cut ni semua bergayut kat rumah,dapur berasap tak berhenti begitu juga dengan oven.Kan best kalau letric free.......apa yang dimasak ni adalah saki baki apa yang ada dalam peti ais.....makan aja le!


Bahan-bahan
Kulit popia
3 batang sausage
3 biji telur
2 batang carrot
1 biji kecil bawang besar 
2 ulas bawang putih
1 batang daung bawang 
beberapa helai daun kucai
1/3 keping chicken stock


Cara memasak
1- Panaskan 3 sudu minyak dan tumis bawang putih.Masukkan sausage yang dipotong dadu.Goreng sausage sampai naik bau.
2-Telur dikacau sedikit dan dimasukan kedalam kuali,Kacau sausage dan telur sampai telur masak..
3- Masukkan pulak carrot,daun bawang ,kucai dan bbawng besar.
4-Masukkan chicken stock.Kacau sebati .Angkat dan sejukakn sebentar.
5- Masukkan satu sudu besar inti kedalam kulit popia  dan gulunhkan kemas-kemas.
6- Goreng hingga garing dan hidang kan bersama cili sauce.
p/s tak payah masukkan garam sebab sausage dah rasa masin dan chicken stock pun dah ada perasa



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info