Mereka yang sudi.......

Saturday, November 27, 2010

Cream Puff


Morning,morning,Made this for breakfast today.Something that my whole family love it.
Dah lama nak cuba buat creampuff ni.Dapat resepi ni dari homekreation.Tengok gambar pun dapat rasa sedapnya.Ini lah hasilnya cubaan yang pertama.And memang awesome.Later want to make for second round with double recipe for the custard.We love to eat with more custard filling.Thanks Roz for the wonderful resipe.


Bahan-bahannya
250ml air
78g butter
93g tepung
4 biji telur


Cara memasak
1-masukkan butter dan air kedalam periuk dan didihkan sekejap.Alihkan dari api dan masukkan semua gandum.kacau adunan dgn sudip kayu sampai rata.Letakkan semula keatas api dan kacau hingga tak melekat pada periuk. sejukkan sebenrar
2- masukkan telur sebiji demi sebiji kacau mengunakan cake mixer sehingga smoth
3-Paipkan atau sudukan keatas tray pembakar.Bakar dgn suhu 250c selama 10 minit dan turunkan suhu pada 180c selama 15 minit sehingga kuning keemasan.


Bahan-bahan Kastard
2 biji kuning telur
50g caster sugar
30grm gandum
200ml fresh milk


Cara memasak
Campurkan semua bahan dan kacau hingga pekat dan masak

Cara menyediakan puff
1-Puff yang dah masak dan disejukkan boleh lah dipotong 2(jangan sampai putus)Masukkan castard kedalamnya.
2-Masak 200grm cooking choclate dan sudukan keatas cream puff tadi.Boleh juga ditaburkan gula aising jika suka.

p/s : Castard filling tu simpan dalam peti sejuk dan masukakn dalam puff.Emm.yum......yum.sejuk-sejuk nyaman kalau makan for te time.




7 comments:

  1. cream puff misti cuba. nampak sedap. yg lain pun i dah try. memang awsome la.

    ReplyDelete
  2. dear pn ros the lolipop was so yummy . i remmember when we all do the lolipop cake is was fun. I wish i be at year 6 forever but next year i have to go to primary school. i will never forget. thank you to you and teachers in sinaran intelek. from puteri intan adriana (nana)

    ReplyDelete
  3. Salam. Wow, cantik nya pusing2. Thanks for trying. mmg sedapkan.

    ReplyDelete
  4. Memang cantik,macam homekreation la tu ang cute mcm baby kat atas tu.

    ReplyDelete
  5. Nim mesti nak cuba.memang sedap.As for nana ,mummy and Puan Ros pun want to stay young forever but we r getting old now.so you all have to grow up tolook after us later.hi hi hi

    ReplyDelete
  6. berape lama tahan cream puff ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear anonymous...simpan kat peti ais boleh tahan seminggu..insyaalah.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info