Mereka yang sudi.......

Saturday, October 29, 2011

Roti Prata Pisang.






Salam sabtu.Menu breakfast pagi tadi.Sesuatu yang cepat dan simple dek banyak hal yang nak disettlekan sebelum concert tadika esok.Ditambah pula dgn Little laling yang demam dan kena asthma.Nak gi klinik la lepas makan ni....Kita buat dua jenis .1 yang ada pisang dan cheese dan 1 yang hanya ada cheese.Memang senang dan cepat.


Bahan-bahannya:
* 3 keping roti prata jenama kawan(Flaky)
* 3 sudu besar kaya(perasa pandan atau sebagainya)
* 3 biji pisang berangan dipotong nipis dan bulat (digunakan untuk 2 biji roti prata sahaja)
* Mozzarella cheese sebanyak yang disukai
Cara-caranya:

1- Sapu nipis minyak masak diatas loyang pembakar dan letakkan roti prata
2- Sapu rata satu sudu besar kaya diatas setiap roti prata dan susun potongan pisang memenuhi roti prata.Taburkan cheese sebanyak yang disukai.
3- Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar roti pratha sehingga cheese cair dan tepi roti nampak keperangan.Boleh diangkat dan hidangkan.
Nota: untuk prata cheese cuma taburkan cheese diatasnya dan bakar.

                                                     happy cooking




8 comments:

  1. Ros...sejuk2 ni mkn roti prata tu panas2 sedapkan...hujan pun dh mula turun...lapar...

    ReplyDelete
  2. Mama ..sesap pagi ke petang ke pekena dgn kopi memang best la.

    ReplyDelete
  3. salam pn ros...kita ada semua kecuali pratha...huhu...nnt kita p cari...geram tgk dah tuh...yerla pekena ngan kopi mmg masyukkk

    ReplyDelete
  4. mmg sedap ni mkn panas2....ada lak air kopi...

    ReplyDelete
  5. Salam Ida.kat jepun ada roti prata tak????atau boleh buat sushi pisang......

    ReplyDelete
  6. Yay! Looks yummy. I would want to try this at home. Thank you for sharing your Roti Prata food experience. ;)

    ReplyDelete
  7. Hai AJ@kampong.Do give a try.You will sure love it.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info