Mereka yang sudi.......

Friday, October 21, 2011

Chocolate Custard Cream Puff


Salam malam sabtu.Wah hujan dan ribut petir dari petang tadi membawa kemalam pula.Dah 2 3 hari teringin nak makan cream puff.Jalan-jalan cari resepi dan jumpa ni kat rumah Wendy (Juara blogger masterchef tu....).Kita memang suka masuk dapur dia dari dulu lagi.Hari ni nak CNP resepi cream puff with chocolate custard  filling.Thank you Wendy.May I shared this with others here ok. 

 Source of recipe: Wendy...table for 2 or more

Choux Pastry:
250ml water
90gm butter (salted)
150gm flour
10gm sugar
4 large eggs

1. Sift flour to remove clumps and mix with sugar, set aside.

2. Bring water and butter to a boil on low heat.
3. When butter has fully melted, dump (1) in at one go. Stir immediately with a wooden spoon, and continue to stir until a dough is formed, and it leaves the sides of the pot.
4. Remove pot from heat and leave to cool for 5 minutes.
5. Beat in eggs one by one, making sure each egg is fully incorporated before adding the next. Beat mixture until it is smooth and glossy.
6. Pipe or spoon mixture onto baking trays, about the size of a small lime/calamansi 2 inches apart from each other. Bake in a preheated oven of 190C for 10 mins and 170C for another 15 mins. ( P.Ros baked on 190C for 10 mins and 170C for another 20 mins).
7. Cut a small slit immediately upon removal from oven to release steam from inside the puff.
8. Leave to cool down totally before piping in the filling.
Note: If u’re not using a fan-forced oven, u may need to jack up the temperature by 10C each time. And if u want to make larger puffs, extend the 2nd level’s baking time.


 Chocolate Custard Filling
2 eggs
500ml chocolate milk (P.Ros used just fresh milk)
120gm sugar
2 level Tbsp all purpose flour
2 level Tbsp cornstarch
60gm bittersweet chocolate(P.Ros used 100grm cooking chocolate)
½ tsp vanilla extract

1. Bring chocolate milk to a boil.
2. Meanwhile, beat eggs with sugar until pale coloured. Mix in flour and cornstarch until well combined.
3. Pour some boiling milk into the egg mixture while stirring with a balloon whisk. Adding more as u stir. When u've added more than half of the milk, u can pour in all the milk. Stir well.
4. Pour custard mixture back into saucepan and on low heat, cook custard until it simmers and no longer taste floury.
5. Remove from heat. Add in vanilla. Put in chocolate and let it sit for 1 minute. Stir until chocolate melts and remove to a container to chill.
This amount of custard is enough to fill one portion of my choux recipe
 



                                                          happy cooking 



 

20 comments:

  1. Salam. Thanks for coming by. The puff looks lovely :) And I can really tell, they are delicious too! Sedap nampak.

    ReplyDelete
  2. Kak Rose....cantiknya chocolate cream puff kak rose...bestnya kalau dapat makan sebiji ni...:)

    ReplyDelete
  3. Suka je makan puff ni. Tapi tak pernah pun nak belajar masak sendiri. Memang pemalas betul le rasanya.

    ReplyDelete
  4. Cik Cek jemput makan.Ada lagi..kak ros dapat dalam 29 biji yang sebesar dalam gambar tu.

    ReplyDelete
  5. Kak Sam cuba la buat.Senang aje.Kak Ros balik kerja ,godek-godek dah boleh makan selamat duit dari beli kat kedai...

    ReplyDelete
  6. wahh.. suka makn cream puff.. dh lama sgt x buat.. nnti nk buat lah ^^

    ReplyDelete
  7. saya teringin jugak nak buat scone ni..tapi takut tak jadik..hehehe..tunggu bila berani baru nak buat...:)

    ReplyDelete
  8. Salam quinie.Puff ni senang je...ikut je resepi mesti jadi.Jangan takut.cubanya.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Kak Ros

    dari jauh dh berbau puff ini...rasa mcm baru keluar dari oven...hehe...sedap2...nur nk seketul boleh?

    ReplyDelete
  10. Salam nur, 2 ketul pun boleh sebab dapat 29 biji.banyak tu

    ReplyDelete
  11. as-salam
    sangat cantik puff tu..suka filling duran ...

    ReplyDelete
  12. hmmmm.. yummy yummy.. mintak seketul dua.

    ReplyDelete
  13. Kak Ros.. sedapnya.. Naz ni lama dah berhajat nak buat puff cam ni tapi tak terbuat2 lagi..

    ReplyDelete
  14. Hai Ady.Next time kak ros pun nak cuba inti durian.

    ReplyDelete
  15. Salam bundo.Lagi sedap selepas keluarkan dari peti sejuk.Memang yum ..yum..

    ReplyDelete
  16. Salam naz.Sedap... cuba la buat ya...pastikan simpan dala peti sejuk first.

    ReplyDelete
  17. Salam Kak Ros..Gebusss nya puff akak..buat sendiri puas hati kan..boleh makan sepuasnya..kalau beli kat bakery maunya dekat RM1.50 sebiji...

    ReplyDelete
  18. Ya la sue.Buat sendiri.Makan sampai puas.Dari malam sampai ke pagi makan..hihihi...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info