Mereka yang sudi.......

Wednesday, April 6, 2011

Stuffed Lady's Fingers


Salam semua.Ini adalah resepi untuk makan malam ni.lady's fingers ni dibeli 1 packet minggu lepas .Half of it dah masuk dlm kari ikan.So another half dah 2-3 hari dok pikir apa nak buat.Nasib baik lah jumpa resepi ni dalam buku A Taste Of Malaysia.Berbaloi-baloi pulak rasanya beli buku ni.Dah 2- 3 resepi yang P.Ros buat mengunakan resepi dlm buku ni.Suka hati masing-masing la nak guna berapa biji lady's fingers tu,sambal yang lebih boleh dimakan dgn nasi atau cicah apa-apa aje.Jom layar resepi ni. Kita nak copy terus resepi asal sebab malas nak translate ok.Mana la tau ada mat-mat saleh kat luar sana nak cuba resepi  kan??Any way tak nak ikut resepi 100% pun tak apa.Guna pakai ideanya sahaja dan buat ikut selera masing-masing.Cuba lah.


Source:A Taste Of Malaysia (Petsie Cheong)

INGREDIENTS


A
* 20 ladys fingers (I used 10 only)
* 50 grm sugar
B (ground)
 *100 grm red chillies(! used dried chillies + red chillies)
* 60 grm shallots
* 30 grm garlic
* 60 grm dried shrimps ( I used udang kering kepal)
* 1 tbsp belacan (I skipped this one)
* salt to taste 

METHOD
1- Stir fry ingredients B with sugar and 1/2 cup oil over medium heat until it forms a paste.
2- Put 1 1/2 litres of water and 1 tbsp oil in pot,bring to boil.Add in lady's fingers to cook.Remove and soak in cold water.
3- Cut a line on lady's fingers ,remove seeds and stuff in sambal.


Tip: Soak lady's finger in cold water to preserve the colour.

2 comments:

  1. Salam Kak Ros...Bz ke hari ni..Sedap tu ladyfinger curah sambal cenggitu....

    Nanti jgn lupe datang rumah angkut bawa balik award dari saya yaaaaa

    ReplyDelete
  2. Sedap..Sue biar betul????kak Ros pun boleh dapat award ke??? Segan kak Ros,blog main-main aje ni!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info