Kari Ikan Tenggiri
Bahan-bahannya
* 2 keping ikan tengiri
* 400 ml santan
* 6-7 keping tauhu kering
* 5-6 biji bendi
* 1 biji tomato dipotong 4
* 1 biji cili hijau dibelah 2
* 2 ulas bawang putih dihiris halus
* 5 ulas bawang merah/1/2 biji bawang besar dimayang
*1 batang kayu manis
* 1 biji bunga lawang
* 2 1/2 sudu besar serbuk kari + 2 sudu air
* 1 keping asam keping
* Sedikit minyak untuk menumis
Cara memask
1- Panaskan minyak,masukkan kayu manis dan bunga lawang .goreng sebentar.Masukkan hirisan bawang dan goreng sampai terbit bau.Masukan pula rempah kari dan goreng lagi sampai terbit minyak.Masukkan garam dan gula dan kacau lagi.
2- Masukkan pula santan dan asam keping.Kacau selalu hingga santan mendidih.Masukkan ikan dalam 5 minit.Boleh lah dimasukan bendi dan cili hijau serta tomato.Biar kari mendidih beberapa ketika dan masukkan pula tauhu kering.
3- Kecilkan api.Rasalah asam garamnya.Boleh ditutup apinya bila kari nampak dah naik minyak.
Comments
Post a Comment