Mereka yang sudi.......

Tuesday, April 26, 2011

Puding Roti Kopi

Salam semua. Sambil menunggu waktu budak budak nak berenang pukul 5 petang tadi ,kita luangkan sedikit masa untuk godek-godek bread puding for my laling teatime. My Laling with little laling went to kindergarten to get the pool clean before the  swimming lesson today.dah siap buat puding ni terasa pula nak main masak-masak walau pun tanpa little laling.Saja-saja tak nak potong puding tu dgn pisau, tapi gunakan cookies cutter untuk memotongnya.Happy dapat main masak2 dan siapkan puding ni sebelum pergi tengok budak-budak tu berenang.Tapi malang nya hujan dan ribut petir mula turun pada jam 4.50.terpaksa la cancell swimming lesson hari ni.Sorry kids ,kalau dah hujan tak dapet P.Ros nak menolong.Kita ganti esok ya.

Bahan-bahannya
*Lebih kurang 2 cawan susu.(Lupa nak sukat dan terus masuk dlm mangkuk)
* 150 grm gula perang
* 3 biji telur
* 7 keping roti high5
* 1 sudu besar sebuk kopi segera (nak lebih rasa kopi masukkan lebih sikit)
* secubit garam
* sedikit butter
Cara memasak
1- Dalam mangkuk bancuh susu dan telur dgn hand mixer.Masukkan pula telur dan pukul sekejap lagi.
2- Masukkan pula serbuk kopi segera ,kacau rata.Masukkan roti yang telah dicarik kecil.Kacau rata dan biarkan sebentar
3- Sapu sedikit butter pada loyang dan tuangkan adunan tadi.Tekan sedikit biar rata.Letakkan cebisan butter dibeberapa sudut atas adunan.
4-Bakar dlm oven dengan kepanasan suhu 180C selama lebih kutang 30 minit dan bahagian atas puding kelihatan garing



                                           Bahagian tepi puding kena la makan juga,takkan nak buang kan?

 Ini kita punya.Saja curahkan santan yang dibuat untuk makan dgn sago hari.tu.Santan dari peti, sejuk2 dicurah atas puding yang suam .Sedap juga ya...


*Ini N3 semalam.Rupanya tertidur sebelum diupdatekan.So hari ni kita postkan aja N3 ni.

5 comments:

  1. Assalam kak rose,
    samalh macam kita instead of potong macam biasa, kita suka terap2kan..dengan acuan apa yang ada..hehe...

    tapi tengok jugalah ada yang tak boleh terap terpaksalah potong macam biasa aje..

    ReplyDelete
  2. Seronok kan ayu masak sambil main-main.Bagi kak ros memasak memang terapi.

    ReplyDelete
  3. Aslmkm Kak Rose. Wah, rajin nya main terap2, kalau Along nak cepat masuk mulut jer...hehe.

    ReplyDelete
  4. Hai along,potong ke ,terap ke ,memang dah licin.Tukang buat sorang tukang makan 4 orang....Tak tahu bila la nak naik pangkat jadi tukang makan!

    ReplyDelete
  5. salam Kak Ros..
    Main terap2 cenggini, budak2 suke makan..pasal diorang tgk byk bentuk2

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info