Mereka yang sudi.......

Saturday, April 23, 2011

Waffle



salam pagi.What's for breakfast today?? Pagi ni terasa agak penat so just going to make a simple breakfast.I never make a waffle before bcause dont realy like it.But my mom love waffle with ice-cream, so whenever she came down from kampung I will make sure I take her to eat waffle ice-cream at A & W (another 1 of not my favourite place).I happened to got this waffle maker from my sis-in -law last week ( thanks Pat). So I taught why not try making waffle for b-fast today.
Found this delicious recipe from allrecipe. You can serve the waffle with what ever filling you like.I just enjoyed my plain waffle with my coffee.After all it doesn't taste so plain (lemak-lemak masin and I love it).I will sure make this again and again and cant wait for my che (we called our mother che) to come so that I can make my own waffle for her to eat.
 The girls having their waffle with nutella and blueberry filling

Bahan-bahannya
* 2 biji telur
* 1 1/4 cawan susu segar
* 2 cawan tepung gandum
* 1/2 cawan minyak sayuran
* 1 sudu besar gula 
* 1/4 sudu kecil garam
* 4 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil vanilla

Cara-caranya
1- Panaskan pembakar waffle
2- Dalam mangkuk,pukul telur hingga kembang,masukkan pula susu,minyak dan tepung gandum.
3- Tambahkan gula ,garam dan esen vanilla.Pukul lagi hingga kembang dan halus.
4- Sapu pembakar waffle dengan sedikit butter dan masukkan 1 1/2senduk adunan.Bakarlah sampai waffle kelihatan garing kekuningan.




Budak busuk enjoyed b-fast before mandi.Dia pesan "Mama you can put this pictures in your blog"

4 comments:

  1. salam Rose...wah tersenyum budak busuk tu bila mama dia buatkan waffle,dh lama ke bli acuan tu?

    ReplyDelete
  2. Salam mama.Acuan tu tak beli.Sis-in-law bagi last week.Dah bertahun dia kat jakarta,last week dia balik geledah dapur rumah dia kat sini.Dengan rela hatinya dia perturunkan beberapa barang dapur kat kita.Banyak yang baru-baru dan mahal-mahal.Apa lgi kita dgn senang hati la menerima...actually dia tak tahu bila husband akan bertukar balik ke malaysia,so dia suruh Ros ambil dan guna barang2 tu.Dia tak masak pun!since kita ni kaki masak,itu yang dia bagi tu. Dapat la dalam 2 kotak besar harta karun yang berharga dari dia .ha..ha..ha...

    ReplyDelete
  3. Assalam kak rose,
    comelnya budak busuk ni..heheh..geram tengok pipi dia..rasa nak cubit aje..dah lama juga kita tak buat waffle, sedap makan panas2.

    ReplyDelete
  4. little laling busuk tu memang dari hari kehari pipinya makin tembam.Dia kuat makan ayu.Nak gi singapore 19 may ni atas permintaan dia le...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info