Mereka yang sudi.......

Monday, April 4, 2011

Lemon Chicken




Salam.Lemon chicken ni dimasak untuk makan malam hari sabtu.Last night kita tak masak because yesterday gi jalan-jalan kat Bangi.P.Ros masak ayam tu aje.Sosnya beli ready made lemon chicken sos brand Lee Lum Kee. Boleh tahan sedapnya dan senang kerja.Sekali-sekala gunakan beda-benda dalam paket yang menyenangkan kehidupan ni ok jugak la..just layar....


Bahan-bahannya
* 2 keping dada ayam
* sedikit garam
* sedikit lada sulah
* sedikit kunyit serbuk
* 5 sudu besar tepung gandum 
* 3 sudu besar tepung beras
*1 biji telur
*Air secukupnya
* 1 paket Lemon chicken sos


Cara memasak
1- Basuh bersih ayam dan ketuk biar jadi leper.Siram air dan lap ayam hingga kering.
2- Gaul tepung ,jagung,tepung,gandum,garam,kunyit dan lada sulah bersama telur.
3- Masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan menjadi batter yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.
4- Panaskan secukup minyak dan celup ayam kedalam adunan tepung.Goreng terendam ayam sehingga garing.Angkat dan ketepikan.
5- Untuk sos ikut saja arahan dipaket sos.P.Ros cuma tambah bawang besar semasa mamasak sos dan kepingan lemon sebagai hiasan.Bila siap curahkan sos keatas ayam.Siap untuk dihidang.(ayam boleh dipotong dahulu sebelum dihidang dan diatur didalam pinggan).






6 comments:

  1. Salam..Sedapnya ayam lemon..Pertama kali saya makan ni kat TCRice Shop..

    ReplyDelete
  2. Sedapnyaaaa...loved this alot!!! Wish to tapau some now ;)

    ReplyDelete
  3. Hai sue cuba la senang aja.Buat masa stress sebab boleh pukul ayam tu betul-betul..hi.. hi..hi..

    ReplyDelete
  4. Hilove sedap dan senang.Sos tu boleh dibeli kat mana-mana pasaraya.

    ReplyDelete
  5. Salam kak Ros

    akak...kita tak taw plak ada lemon chicken sos..camna rupa dia kak? dalam bottle ke paket? nak juga menerai ni..

    ReplyDelete
  6. Hi yat ,sos tu dlm packet.Kotak kat luar warna kuning.Look for Lee Kum Kee brand.Normally any kind of Chinese sos kak ros guna only Lee Kum Kee brand.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info