Mereka yang sudi.......

Tuesday, April 19, 2011

Ikan Tiga Rasa


Salam to all.Petang semalam pening pikir nak masak apa for dinner.Laling kata tak nak masak gi pasar malam aje mama. Last week dah pergi la ling.So hari ni malas la nak gi lagi.Dalam peti cuma ada ikan kembong yang dibeli last week.Do the BW dan perasan ni kat dapur sue . Tamat cerita tinggal masak aja.Akak CNP . Resepi ni sue dah siap tulis akak ikut je la ya.Thank you sue. Nanti kak Ros buat lagi perangai CNP ni ya....


Copy Paste from:http:Rencah Kehidupan



Bahan-A


  • 2 ekor ikan kembung bersaiz besar ~Boleh juga gunakan ikan siakap/kerapu (kak ros guna 3 ekor kembong besar)
  • Tepung jagung secukupnya untuk menyaluti ikan.
  • Minyak untuk menggoreng
Bahan-B (Dimayang Halus)
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inch halia
  • 1/2 biji tomato ~Optional (k.Ros masuk 1 biji)
  • 2 batang serai (Dititik) ~ Sue hiris kasar-kasar
Bahan-C
  • 4 sb cili boh ~boleh adjust ikut kepedasan yang diingini
  • 1/2 cwn sos tomato ~ Sue kurangkan pasal telah digantikan ngan fresh tomato(dlm Bahan-B)
  • 3 sb sos tiram
  • 3 sb air
  • 1 sk gula
  • helai daun limau purut
PENYEDIAANNYA
  1. Lumurkan garam dan tepung jagung sehingga menyaluti keseluruhan ikan.Goreng sehingga masak kekuningan.Tos dan letakkan ke dalam pinggan hidang.Ketepikan.
  2. Untuk Sosnya :- Tumis bahan-B sehingga terbit bau.
  3. Kemudian masukkan bahan-C dan masak sehingga sebati.
  4. Perasakan dan masak sehingga kuah agak pekat.Curahkan kuah sos ke atas ikan goreng tadi dan sedia dihidang..

3 comments:

  1. kak rose i likeeeee ikan kembung hehehe

    ReplyDelete
  2. Wahhhhh Kembung 3 rasa Kak Ros memang ngancam abisssss...Thanks sudi cuba....

    ReplyDelete
  3. Hi sue,hai mimie,Ikan kembong the whole family favourite!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info