Kerutuk Daging Tampa Santan
Salam.Puan Ros masak ni untuk makan malam ni.Kerutuk daging tampa santan.Tetap sedap.nak makan dengan roti pun boleh dengan nasi pun boleh.Jom masak
Bahan-bahannya
* 500-600 grm daging- daging dipotong besar dan direbus bersama 5 cawan air
* 1 paket rempah kerutuk
* 1/2 biji bawang besar dimayang
*4 biji bawang merah dihiris nipis
*3 ulas bawang putih dihiris halus
*1 inci halia dihiris halus
*1 biji tomato dibelah 4
*1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang
*Garam dan gula secukup rasa
*1/2 paket kerisik
*1/3 cawan minyak masak
Cara memasak
1- Rebus daging sehingga agak masak.Ketepikan
2 - Panaskan minyak dan tumis kayu manis,bunga lawang,dan kesemua bawang sampai terbit bau.Campur rempah kerutuk dengan sedikit air dan tumis bersama bawang tadi hingga rempah agak garing.
3- Masukkan daging bersama air rebusannya.Masak sampai mendidih.Masukkan potongan tomato.Biarkan seketika.
4- Tambah garam dan gula serta kerisik.Kecilkan api,biarkan kerutuk mendidih dan kuahnya agak kering.Rasalah asam garamnya dan tambah apa yang patut.
Boleh dimakan bersama roti atau nasi panas.
Bahan-bahannya
* 500-600 grm daging- daging dipotong besar dan direbus bersama 5 cawan air
* 1 paket rempah kerutuk
* 1/2 biji bawang besar dimayang
*4 biji bawang merah dihiris nipis
*3 ulas bawang putih dihiris halus
*1 inci halia dihiris halus
*1 biji tomato dibelah 4
*1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang
*Garam dan gula secukup rasa
*1/2 paket kerisik
*1/3 cawan minyak masak
Cara memasak
1- Rebus daging sehingga agak masak.Ketepikan
2 - Panaskan minyak dan tumis kayu manis,bunga lawang,dan kesemua bawang sampai terbit bau.Campur rempah kerutuk dengan sedikit air dan tumis bersama bawang tadi hingga rempah agak garing.
3- Masukkan daging bersama air rebusannya.Masak sampai mendidih.Masukkan potongan tomato.Biarkan seketika.
4- Tambah garam dan gula serta kerisik.Kecilkan api,biarkan kerutuk mendidih dan kuahnya agak kering.Rasalah asam garamnya dan tambah apa yang patut.
Boleh dimakan bersama roti atau nasi panas.
Comments
Post a Comment