Mereka yang sudi.......

Wednesday, February 9, 2011

Kerutuk Daging Tampa Santan

Salam.Puan Ros masak ni untuk makan malam ni.Kerutuk daging tampa santan.Tetap sedap.nak makan dengan roti pun boleh dengan nasi pun boleh.Jom masak
Bahan-bahannya
* 500-600 grm daging- daging dipotong besar dan direbus bersama 5 cawan air
* 1 paket rempah kerutuk
* 1/2 biji bawang besar dimayang
*4 biji bawang merah dihiris nipis
*3 ulas bawang putih dihiris halus
*1 inci halia dihiris halus
*1 biji tomato dibelah 4
*1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang
*Garam dan gula secukup rasa
*1/2 paket kerisik
*1/3 cawan minyak masak
Cara memasak
1- Rebus daging sehingga agak masak.Ketepikan
2 - Panaskan minyak dan tumis kayu manis,bunga lawang,dan kesemua bawang sampai terbit bau.Campur rempah kerutuk dengan sedikit air dan tumis bersama bawang tadi hingga rempah agak garing.
3- Masukkan daging bersama air rebusannya.Masak sampai mendidih.Masukkan potongan tomato.Biarkan seketika.
4- Tambah garam dan gula serta kerisik.Kecilkan api,biarkan kerutuk mendidih dan kuahnya agak kering.Rasalah asam garamnya dan tambah apa yang patut.
Boleh dimakan bersama roti atau nasi panas.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info