Mereka yang sudi.......

Sunday, February 20, 2011

Ikan goreng bumbu air asam

Salam makan malam.Puan ros pernah masukkan resepi ni dulu,cuma yang ni tambah sana sikit sini sikit.Malam ni terasa pula nak makan yang masam-masam.Hidang dengan nasi dan tumis labu air yang ditambah tofu lembut kedalamnya.Ini favorite my laling.
Bahan-bahannya
* 4 ekor ikan kembong
* 3 batang serai-potong halus
* 1 biji cili merah- potong halus
* 10 biji cili padi- potong halus
* 1 labu bawang besar warna merah/6 biji bawang merah
* Halia sebesar ibu jari - dipotong nipis dan memanjang
* 2 ulas bawang putih- dicincang halus
* 1 sudu besar pes asam jawa jenama adabi
* 1 mangkuk kecil air
* 1 sudu besar gula
* garam secukup rasa jika perlu 
* sedikit kunyit serbuk

Cara memasak

1- Cuci ikan bersih-bersih.Gaul bersama kunyit dan garam.Biarkan sebentar dan goreng ikan hingga garing.Angkat dan ketepikan.
2- Buangkan separuh minyak goreng ikan tadi dan masukkan bahan-bahan yang dihiris halus tadi. Goreng hingga terbit bau dan agak garing.
3- Campur pes asam jawa dan air.Masukkan kedalam kuali.Goreng lagi hingga mendidih.masukan 1/2 sudu gula.Rasa masam manisnya.Tambah apa yang perlu (gula atau pes asam jawa) ikut cita rasa.Biarkan sos mendidih dan sedikit kering.masukkan ikan dan kacau rata.Tutup api dan angkat.Hidang bersama nasi putih.
p/s ini resipi malam khamis ,hari ni baru dapat update.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info