Mereka yang sudi.......

Friday, February 18, 2011

Coklat Rice Bubble

 Salam petang.Hari ni Cap Goh Meh ya.tak ada pa-apa yang istimewa kat umah ni.My sis in law dah balik ke negara masing-masing.malam ni nampak pesen kena habiskan la limau mandarin tu.
Tukar topic pula ya.Dua tiga hari lepas kecoh betul pasal valentine day kan.Rasanya masing-masing punya pandangan sendiri pasal valentine.For me I'am just glad to have both of my princess at home on valentine night.Kalau tak boleh susah hati juga dibuatnya.Good enough to know that we are  your valentine (mama,papa and your little sister).Ya ke girls?????????????????
Berbalik pada resepi petang ni, sebenarnya resepi ni adalah acara nak habiskan susu pekat dan rice bubble yang masih berbaki kat dapur tu dan nak cari project untuk Hana buat.My Little laling ( Hana) is making so much noise since balik skolah.Actually today dia ada swimming lesson kat tadika so now tired and ngantuk.Macam-macam la dia punya request dan amukan.Tak nak nasi for lunch....uwaaa...uwaaa...uwaaa... nak maggi (dia dah makan nasi lemak kat kindie).My stomach is so empty,i need to eat maggi kata dia.(old laling have no choice but went to the shop and bought some maggi).uwaaa....uwaaa...uwaaaa...I dont want you to cook mama, not nice.... I want papa to cookk........uuu...uuu...uuu... dia dah buat dah... (old laling got no choice but to cooked the maggi).uwaa...uwaaa...uwaaa... papa wait for me ,I want to help you with the newspaper.(old laling tengah tunggu old newspaper man) mama...mama... uncle give me 1 ringgit (sebenarnya ada 4 ringgit dalam tangan dia). Alhamdullillah dah settle la tu.
Puan Ros teruskan dgn resepi didapur.belum sempat benda tu sejuk.Uwaaa....uwaaa....uwaaa....my stomach is so pain I need to eat what you cooked just now.Please la mama I'm so hunggry! Elok juga bagi dia buat project ni.Puan Ros masuk store room gledah acuan buat biskut dan nampak acuan love shape.So for a while she is busy and having fun cutting the coklat rise bubble.Uwaaa...uwaaa...uwaa.... mama please go upstairs with me, I'm tired.uwaaa...uwaa..uwaa...read the book for me mama, I dont know how to read(tapi Peter & Jane book dah baca buku no 8 dan dah mula baca subtitle kat tv) uwaa.uwaaa...uwaa....maka kita pun bacalah buka crita yang memang dah banyak kali dibaca untuknya dan dia sendiri tau baca.  zzzeee.....zzzeeee.......zzzzeeeee....(dah lelap pun) Now 5.45 pm.Malam ni naik hantu la dia tak ngantuk (tak apa papa ada).Masa tulis ni dia tengah sedap berdengkur dapat la P.Ros dgn laling rilex sekejap dan masuk dapur nak prepare apa-apa for dinner.After 15 minutes uwaaa....uwa.....uwa.... mama where are you??? I want you.....I love you mummy(eh dah jadi mummy pulak!) Sorry la ayam duduk la engkau dalam sinki tu. uwaaa...uwaaa....uwaaa....my stomach pain,because I drank the swimming pool water papa uuu  uuuu  uuuu .(old laling panic..did you drink alot? ) Little bit only but i think alot la papa..uwaaa....uwaaa..uwaa...Saja nak buat papa shahdu la tu...
Rupanya dia sakit perut. bagi makan ubat dan sapu minyak angin (angin agaknya).Dah malam baru reda.Tidor sampai pagi.Amin
Jom la tengok resepi child friendly ni ya.


Bahan-Bahannya
*2 ke 2 1/2 cawan rice bubble
*125 grm butter
*3 ke 4 sudu besar serbuk koko
* 1/2 tin susu pekat manis
* sebiji telur bersaiz kecil


Cara memasak
1- Cairkan butter diatas api sederhana panas.Bila butter dah cair masukkan susu dan serbuk koko.Kacau sebati.Kecilkan api dan masukkan telur yang dah dipukul sedikit.Kacau lagi sampai sos nampak masak dan sebati.
2- Tutup api dan masukkan rice bubble.Kacau hingga semua rice bubble sebati dgn coklat sos.Sendukkan coklat rice bubble kedalam loyang dan tekan-tekan biar sama rata. sejukkan sekejap.Boleh masukkan dalam peti selama 1/2 jam sebelum dipotong.
3- Boleh di potong mengikut bentuk pilihan masing-masing. Simpan didalam peti sejuk jika suka.
p/s sebenarnya ini N3 semalam.Hari ni baru dapat update sebab banyak sangat uwaaa...uwaaa...uwaaa...
 Nampak tak mulut org yang bad mood tu.Camera pun dia tak nak pandang.Biasanya dia pantang tengok camera.uwaaa..uwaa..uwa...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info