Mereka yang sudi.......

Thursday, January 13, 2011

Cili crab

Hai semua.I cooked this for diner yesterday night.The crab is delicious but never want to cook it again.I never let my little laling (hana ) eat crab before this.Last night, she really enjoyed herself eating the cili crab, tapi bawa padah.I have to rushed her to medical center because she got allergic after eating crab. My poor little laling, her eyes  bengkak macam mata ikan mas.Alhamdullilah nothing serius so tak payah masuk wad .Doktor just give the medicine sebab dia nangis tak nak cucuk.Hoi ketam......ketam......sesedap mana pun engkau tak adalah lagi nak masak ketam! So for the first and the last kita tuliskan resepi ketam ni.

Bahan-bahannya
5 ekor ketam dibasuh bersih dan dipotong 2
4 /5 tangkai cili kering
1 biji cili merah
2 batang serai
1/2 labu bawang besar /beberapa biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji telur
4 sudu makan minyak masak
beberapa helai daun kari
1 biji tomato dibelah 4
2 sudu sos tomato
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak
1- Blend cili keirng,cili merah,bawang , serai dan 1/2 biji tomato.
2- panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang diblend bersama daun kari.Biar sampai masak dan kacau-kacau sedikit.Masukkan  1/2 cawan air.Masukkan garam dan gula.biar kuah mendidih.
3- Masukkan ketam kacau dan balik- balikkkan ketam.Tutup kuali sekejap.Selepas lima minit buka penutup kuali dan kacau dan balikkan ketam.Pasti kan semua ketam bertukar warna merah.masukkan potongan tomato.kacau sekejap.
4- Kocokkan sebiji telur dan tuangkan kedalam ketam tadi.kacau lagi sehingga telur masak dan kuah nampak pekat.Rasalah masam manisnya nya dan tambah apa yang patut.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info