Mereka yang sudi.......

Sunday, January 8, 2012

Cheesy Butter Cake

Salam hari minggu.Dah 2 3 minggu mimpi nak buat Japanese cotton cheese cake.Maka P.Ros beli seketul cheese untuk membuatnya dan entah dimana silapnya setiap kali nak buat mesti ada benda yang tak ada.Mula-mula tak ada tepung jagung,lepas tu susu habis dikerjakan little laling dan kemudian telur pula tak cukup.hish...hish..hish...
Tiba-tiba nampak resepi cheesy butter cake ni kat dapur Yat easybakes. Bahan-bahannya pun simple dan semuanya ada kat dapur.Maka taraaa....ini la kek yang gebuzzzzz tu.kita cnp dari dapur Yat.Thank you Yat and Love.


CHEESY BUTTER CAKE
Source: Love

CNP FROM : Yateasybakes
Ingredients :~
250gm cream cheese ~ room temp
150gm butter ~ room temp
250gm plain flour
1 tsp baking powder
220-250gm caster sugar
1 tbsp lemon juice or vanilla essence
1 tbsp lemon zest ~ optional
4 grade A eggs


Method :~
Whisk plain flour and baking powder together.
In a mixer bowl, beat cream cheese, butter and caster sugar until creamy. Add eggs one by one, beat until well incorporated.
Add lemon juice and zest (if you do), mix well.
Fold in flour and mix until well combined and pour into a greased and lined cake tin.
Bake at 160°C for 45-50 minutes (oven settings may vary).
Once baked, allow to cool on wire rack.
 * Addition of lemon is purely optional. You may substitute with vanilla essence.

                                                      happy cooking
 

15 comments:

  1. Salam Kak...
    cantek sangat kejadian kek tu..mesti sedap sangat kan?..teringin pulak nak cuba..

    ReplyDelete
  2. salam kak ros ,,,,

    nanti mimpi steamboat pulak .. maknanya kena buat la tu hihi .. wani pun dah buat cheesy butter cake ni ..gebu dan sedap kan ...

    ReplyDelete
  3. akak.. nampak gebu sangt. kek ni mmg nak juga try buat,insyaAllah nanti nak buat jugak

    ReplyDelete
  4. as-salam kak ros
    nampak sangat gebu dan moistt cake ni..mesti sedapkan kak ros cake ni..

    ReplyDelete
  5. hai wani...steamboat tu tunggu masa nak buat.Kek ni sedapkan??

    ReplyDelete
  6. Kak Paty memang yum..yum..Ros buat tu pukul 9 malam.Sambil tengok Tv smbil makan kek panas...sedap.

    ReplyDelete
  7. Hai Ady..lama kak ros tak jenguk dapur Ady kan??Tak pa jemput makan kek ni dulu.nanti kak Ros datang buat lawatan ya.

    ReplyDelete
  8. gebusnya tgk kek ni kak ros..best mkn ngan kopi panas ni:)

    ReplyDelete
  9. Kak Ros...nampak gebu...moist je kek ni...rasa nak makan chesse kek la pulak...:)

    ReplyDelete
  10. Salam dan selamat tahun baru Kak Ros,
    Baru seminggu tak singgah sini, dah terlepas byk menu menarik, tapi takpa saya scroll pelan2, carik mana yang berkenan...

    Psst kak Ros...semalam Zaheen dan ok sikit, wlaupun sedih sikit2 bila nak kena tinggal. Tkasih di atas segala nasihat Kak Ros....

    ReplyDelete
  11. Ros apa khabar? Akak sihat aje. Gebu sungguh kek ini. Bak sikit ....

    ReplyDelete
  12. As'sala Puan Ros

    ct pun peminat tegar cheesecake ni. tak kisah apa kek yang ada letak cheesecake gerenti habis ct makan..hehehe. Tapi makan banyak pun badan maintai kecik jer ni Puan Ros..hehehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info