Mereka yang sudi.......

Wednesday, January 25, 2012

Blended Orange Cupcake

Salam Rabu.3rd day of CNY,resepinya masih lagi berkaitan dengan kaum cina.Memandangkan banyak lagi mandarin oren kat dapur tu maka terpanggil la kita untuk membuat blended orenge kek ni yang sememangnya dah famous didunia blog masakan.Cadang nak  buat sebiji kek tapi dah jadi cupcake sebab little laling memang tak boleh dengar pasal kita nak baking something,dia pun nak buat sama.So cupcake is the best solution untuk memberinya kerja memasukkan adunan kedalam cawan kertas tu dan dihias dengan white chocolate.
Resepi di CNP day MResepi.Thank you Fida untuk resepi yang enak ni.

Bahan-bahan ( loyang 9 inc )

  • 1 bji buah limau
  • 1 cawan minyak
  • 2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sb baking powder* ( *diayak)

Cara-cara

  1. Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
  2. Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
  3. Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
  4. Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

                                                                  happy cooking

13 comments:

  1. assalamulaikum kak ros. saya je belum buat kek ni. semua kata best kan. haishh nanti la bila sampai seru.hehe

    ReplyDelete
  2. Salam Izah.Memang sedap dan sangat lembut lebih2 lagi bila dah disimpan 1 malam.Kak Ros nak buat lagi sekali sebab limau masuh banyak...hihihi

    ReplyDelete
  3. wah kak ros..akak guna limau mandarin ke? mesti lagi sedap rasa dia...:)

    ReplyDelete
  4. mmg sedap blended orange cake ni kan kak..:)..sy pon suke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petang2 layar dgn secawan teh..sedap juga kan noorsha

      Delete
  5. Salam Puan Ros, Salam perkenalan kembali, TerimaKasih segunung tinggi dengan kesudian menyinggah diblog Ratna.

    Ratna tidak pernah tahu adanya resepi cake ber-blended orange dimana sering sekali kulitnya diparut-sagat dan jus-nya diperah, gimana pun akan mencubai disatu hari nanti.

    Salam manis manis madu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ratna,Kak Ros pun tak pernah pikir boleh masuk dgn kulitnya sekali..takut pahit rupanya tidak.

      Delete
  6. As'salam Kak Ros

    ct suka makan kek orange blended ni dia mois jer. tapi entah dimana silapnya masa ct buat tu kek macam bantat pulak. bukan tak pernah buat sebelum2 ni, entahlah. tu yang nak buat lagi macam terbantut jer rasanya.

    yang Kak Ros buat muffin ni nampak cantik jer naiknya geram pulak tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam CT kak ros pun suka kek ni.Tapi rasanya buat kecik2 macam ni lagi senang nak makan.

      Delete
  7. Salam KakRos. Unfortunately I don't like orange... tapi sonok tengok mapin molat2 dok posing2 tu...

    ReplyDelete
  8. Salam Roz tak suka yang ni takpe..ambil je bread box kat bawah tu atau shrimp toast kat atas tu ya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info