Mereka yang sudi.......

Sunday, January 29, 2012

Choc Fudge Whoopie Pie

Salam hari minggu yang dah pun nak berakhir.Cuti tahun baru kita juga dah berakhir.dah cukup rehat rasanya dan tiba masanya untuk kembali menjenguk anak2 yang ramai lagi kat tadika tu.
Choc fudge whoopie pie P.Ros buat untuk menggantikan kegagalan berkali2 bila membuat maccaron.Tak tahu mana silapnya si kaki sexy atau skirt beropol tu tetap tak mahu keluar.(Cik Cek dengar la rintihan kita ya).So kita buat resepi ni mengunakan bahan yang sama dan whoopie pie adalah salah satu resepi didalam list yang belum pernah dicuba.Biasanya ianya mengunakan devil choc  cake tapi kita olahkan sebab tak nak membazir baki almond yang ada.
dengan membuat resepi ni tak ada la sang2 puteri kat sini kempunan nak makan homemade mac sebab rasanya agak sama.Jom tengok resepi ni ya kawan2.
Bahan-Bahan kulit pie
* 110 grm putih telur
* 130 grm ground almond
* 70 grm caster sugar
* 190 grm gula icing
Cara membuatnya
1- Campurkan gula caster dengan almond dan ayak kedalam mangkuk bersih
2- Whisk puteh telur dengan kelajuan sederhana hingga berbuih dan masukkan gula caster sedikit demi sedikit.Teruskan whisk telur putih dengan kelajuan tinggi hingga telur putih bertanduk dan berkilat.
3- Kaub dan balikkan bahan yang diayak kedalam telur putih dan gunakan spatula untuk mengaul semua bahan hingga sebati(jangan dikacau terlalu lama).
4- Masukkan bahan kedalam piping bag dan paipkan keatas dulang yang di lapik parchment paper. Jarak2 kan sedikit dari satu sama lain.
5-Panaskan oven dengan suhu 150 dan bakar dalam 10 minit atau bahagian bawah dan atasnya kelihatan sedikit kecoklatan.
6- Sejukkan diatas redai.


Bahan Filling
* 200grm cooking chocolate
* 100 ml fresh cream
* 50 grm butter
* 70 grm gula icing
campurkan semua bahan kedalam mangkuk tahan panas dan masak cara double boiler atau masak menggunakan microwave selama beberapa saat keluarkan mangkuk kacau dan masakkan lagi untuk beberapa saat dan sejukkan.(P.Ros gunakan microwave je).
Sejukkan coklat hingga sedikit mengeras dan sesuai untuk dijadikan inti.(boleh diletak dalam peti sejuk sekejap jika mahu).
Ambil sekeping whoopie pei yang telah sejuk dan letakkan 1 sudu kecil filling ditengahnya.Ambil lagi sekeping dan tekan kedua-dua kulit pie.

                                                                   happy cooking


23 comments:

  1. AS-SALAM KAK ROS
    tak apa kak Ros, lain kali blh cuba lagi..macam mana pun Choc Fudge Whoopie Pie npk sedap..anak2 mesti suks kak Ros..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Ady..sila buat untuk anak ady juga.mesti dia sukakan??

      Delete
  2. Alamak versi asal pun tak terbuat2 lagi, ni ada versi baru pula. Pakat peram je le resepi yang ada. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Sam, semua kita samakan sipan semua resepi2 asal dan tak tahu bila nak buat.Hihi

      Delete
  3. Assalamualaikum kak Ros,

    mlm2 nie kita dtg nak ngendeng CFWP tu....sedap ni kak Ros
    kalau dpt mengunyah ni....hehehe.Cuba lagi kak,jgn give up
    di mana ada kemahuan di situ ada jalan...ish betul ke kak
    apa yg Nur perkatakan ini...maalum la kak dh mlm merapu gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur memang putus asa...sampai dah pergi belajar dgn chef profesional kat Taylor university..tapi tak tahu apa ketidak betulanya masih tak mahu berkaki...geram...tapi tetap nak cuba lagi...

      Delete
  4. Salam Puan Rose..Whoopie Pie sudah ada dalam list...tetapi belum terbuat lagi...nanti cuti2 ni akak coba

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak paty,sila cuba..tetap sedap walaupun namanya bukan macarooooonnnnn!hehehe

      Delete
  5. salam kak ros .... ni sekali nampak cam jadi macaron ni ... x pe kak ros never give up ..keep baking .. hihi .. lagipun CFWP ni nampak sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Wani,memang dah terputus asa tapi whoopie pie ni penyelamatnya..hahaha

      Delete
  6. Aslmkum k.Ros.nasib baik ada idea tukarkan makaron jadi whoopie pie...letak filing choc yummyy.sy whoopie pie belum pernah buat..makaronpun belum pernah...tak da stok ground almond.
    re; kotak komen mungkin ada problem sikit masa k.Ros nak tinggalkan komen tp mmg ada macam biasa.k.Ros komen kat chat boxpun boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mamasya,setiap kali nak buat macarooonn tu selalu takut tak jadi,tapi yang ni main buat je...sedap..

      Delete
  7. Salam pagi Isnin Kak Rose....jgn sedih2...be happy....macarons...memang mencabar....hujung minggu haritu pun cek buat macaron lagi...pun meragam gak...mcm2 hal...selalu pukul putih telur takde masalah..kali ni boleh tak nak menjadi pekat...3 kali terbuang cam tu je...hu hu...tapi tak mo give up...kali ke 4 jadi balik ...fuhhhh....legaaaa....jadi Kak Rose jgn putus asa....cuba buat lagi lenkali...guna lak teknik swiss meringue...Insyaallah jadi nanti....
    Kreatif dari mac jadi whoopie pie...cantikkkk...menarik...paling penting sedap dimakan...:)teruskan mencuba buat macaron.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik cek dah tak sedih sebab dapat makan whoopie pie yang seangkatan dengan macaaaarooooonnn tu..hehehe

      Delete
  8. Salam Kak Ros...whoopie berinti coklat...Sedapnya..Emmmm saya pun selalu berangan nak wat sendiri mac, tapi selalu tak cukup yakin...Tapi resipi whoopie ni pun nampak tidak kurang menariknya..sesuai untuk kudapan anak2 kan....

    ReplyDelete
  9. Hai sue,memang sedap..tak payah nak kempunan macarooooon lagi....

    ReplyDelete
  10. salam kak..sedapnyaa! suke sbb ade ceklat tu..nyumnyum:)

    ReplyDelete
  11. salam kak Ros..
    menarik Whoopie ni ye kak Ros nanti boleh cuba lah.. tentu anak2 suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ita.thank u for dropping by.Memang sedap.cuba la

      Delete
  12. owhh buleh try la resepi yg nih...hehehe yup, nak buat maccaron teknik rahsianya kena kering kan lama2 kepingan lepas di pipping tu..sebelum piping pon kena tunggu lama sikit...hehehe semua kena tunggu...mana leh tahan...akekekekeke i follow sini buleh try resepi u puan ros ;) pst, nak tanya putih telur 110gm tu anggaran berapa biji telur yer..puan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Bit..buat macaroon tu bukan saja pasal kering mengering nak pukul telur pun kena pandaikan???? Puan Ros pernah gi belajar kat taylor universiti....hari tu aje yang jadi...lepas tu .....huk huk huk..rasanya ok...cuma kaki tu susah betul nak keluar...geram...Masa buat ni hari tu Puan ros guna dalam 3 ke 4 biji telur..nak kena tengok saiz telur la bit.Thank you follow ye

      Delete
    2. bestnyaaa...betul uuu...ehhhhehhee pengsannn nak buat macaroon tuh...owhhh 3-4 biji ok2 tq :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info