Mereka yang sudi.......

Sunday, December 4, 2011

Strawberry Muntou


Salam hari minggu. My laling is stil having a bad cough and do not wish to eat anything with spices or anything oily. So I have decided to make muntou again since it's something simple and plain.But this time I made half of this recipe and used 1 1/2 tsp of strawberry emulco for a change. And my little laling love it.


Nota:
*Texture muntou hari ni tak semantap coklat mantou hari tu.Maybe sebab P.Ros gunakan lebih gula .So moral of the story tak payah tukar jumlah gula ya. Just stick to the original recipe.
*Tapi kita boleh kurang atau lebihkan jumlah air bergantung pada kelembapan tepung gandum yang digunakan.



                                                            happy cooking

18 comments:

  1. salam kak ros.. ni la pau pertama yg tun buat. dwi mantou.. ikut resepi dlm kotak blue-key tu. sbb xpandai buat pau ada inti lg time tu. mmg suka makan ngan madu. wat warna warni =)

    ReplyDelete
  2. wow..
    puan ros..
    anda mmg kreatif, masakan ala2 chinese ya...

    nak sikit...
    esok nak berpuasa, kalau sampai..amin

    ReplyDelete
  3. tak pernah makan mantou ni dan tatau apa rasanya tapi kalau teka2 dia ni mcm pau la kan...nnt mieza kena cuba gak..suka nya tgk rakan2 blogger tayang resepi mcm ni baru mieza tau byk nyer yg mieza belum makan/rasa..TQ kak ros..nnt mieza nak cuba resepi ni :)

    ReplyDelete
  4. salam ros. bundo tak pernah makan mantou ni. macam pau ek.

    ReplyDelete
  5. Salam Tun,Kak ros pun tak perasan yang blue key ada jual tepungnya ya.Tapi buatnya memang senang je kan Tun?

    ReplyDelete
  6. Salam su,puas hati la dapat main pantai ya.Mai ambil mantau buat minum petang ni ya.

    ReplyDelete
  7. Salam Mieza .nak buat ni senang je .Cuba la ya.

    ReplyDelete
  8. Salam bundo.muntou ni memang lebih kurang pau la juga,cuma dia tak de inti and tak berapa manis.Dekat cina they all makan sambil minum soya panas.

    ReplyDelete
  9. As'Salam Kak Rose


    semoga suami kak rose cepat sembuh ya. sedapnya kak pau @ montou pernah nampak dalam satu blog tak ingat dah siapa yang buat. teruja juga nak cuba tapi macam tak berapa yakin akan menjadi macam kak rose punya ni :)

    ReplyDelete
  10. aslmkum k ros..selalu nmpk kuih ni kt kedai2 chinese.. lebih kurang pau bahan2nya.. suke tgok warnanya.. cantik..

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum akak ros cayang...
    strawberry muntou mmg sedap... anak lelaki diana yong sejak kecil mmg suka makan.. dulu ingat lg masa tadika pasti dia nak makan muntou tiap pagi.. tp diana beli jer.. x perna buat sndiri lg.. cantik kejadian muntou yg akak buat nie..

    ReplyDelete
  12. Salam Ct,kak Ros pun selalu phobia kalau buat pau,ada masa jadi elok ada masa tak..yang perisa coklat kak ros buat minggu lepas lebih gebu dar yang ni.

    ReplyDelete
  13. Salam Dzan ,sebenarnya ini pau yang tak berinti dan plain.Org kita mungkin tak brapa suka tapi org cina memang la makanan mereka.

    ReplyDelete
  14. Salam Diana.Kali ni boleh la buat sendiri untuk anak diana makan kan?Mesti dia suka.

    ReplyDelete
  15. Assalam kak ros, uish macam mana boleh terlepas pandang pulak ni..kita tak perasankan akak buat strawberry mantou kat bloglist kita..
    mantou ni kita tak pernah buat..dulu2 pernah beli aje..rupanya tawar rasanya kan kak..kita ingat ada perasa..hahah jakun habis ler..

    ReplyDelete
  16. Salam Ayu,memang mantou tak berapa manis dan plain..makanan peberet org2 cina sebab adik beradik pau.Kalau kita makan cicah je dgn apa2 yg kita suka,janji sedap.

    ReplyDelete
  17. cantik dan semestinya sedap kan Kak Ros...saya tak pernah buat lagi muntou ni.

    ReplyDelete
  18. Muntou ni pun macam pau jugak nieza.Cuma tak ada inti dan tak brapa manis.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info