Mereka yang sudi.......

Friday, December 30, 2011

Crispy Tortilla

Salam .This is a very nice finger food and easy peasy to make. Dapat idea dari chef Riz master chef and I remembered I did made something like this and posted it in my blog sometime last year,boleh refer kat sini.Resepi2 begini memang sedap untuk minum petang atau jadikan makanan finger food masa lepak2 dan pastinya tak boleh brenti makan.I made this when Eric and Sharon came for a visit last monday.Everybody enjoyed it..hope you all like it too.

Bahan asas
* 1 packet tortilla (P.Ros guna tiga keping je)
* 1 biji puteh telur
* Bijan secukupnya
Cara memasak
1- Gunting tortilla mengikut saiz dan bentuk yang disukai.
2- Sapu rata putih telur diatas tortilla
3- Taburkan pulak bijan
4- Bakar dalam oven dgn kepanasan 170 selama lebih kurang 5 ke 7 minit (bergantung pada oven masing2) hingga tortilla keperangan.Angkat dan hidangkan.
Nota: 
Tortilla ni rasanya akan kelihatan lebih handsome jika dipotong panjang2 (mula-mula P.Ros potong panjang lepas tu dipendekkan dan lepas tu menyesal)
Kena rajin berdiri depan oven semasa membakar sebab  ianya unpredictable.Tiba2 je boleh hangus (sekeping yang pertama P.Ros buat terbakar hangus)
                                                            happy cooking

9 comments:

  1. haaa...bab yg ni anak suka, ibu pasti setuju....ekekeke

    ReplyDelete
  2. Salam..Kak Ros ni banyak betul idea2 instant yang memudahkan kerja sesuai utk mama2 berkerja dan yang sentiasa tak memang tangan...

    ReplyDelete
  3. Ros, kena g cari totilla ni la pulak.... banyak betul idea ros ni ya... n tq for sharing. suker sangat nak cnp resepinya!

    ReplyDelete
  4. Krup...krap...makan dpn tv...sedo2 dah habis...mesti sedap ni kan kak rose...:)

    ReplyDelete
  5. rangup2 gini mmg sedap mengunyah depan tv nih..

    ReplyDelete
  6. Good ideala memang creative betul la rose ni..bolehlah buat banyak sikit untuk esok sedap mengonyel depan tV esok tenguk coundown 2012...ha...

    ReplyDelete
  7. bwtul kata tun tu. dapat krup krap depan tv tak sedar je habis. saya tak pernah beli tortilla. nanti boleh try beli

    ReplyDelete
  8. Aduh ini yg sedap lagi rangup...sedap mengunyak tup2 dh habis pun kak Ros....hehehe.

    ReplyDelete
  9. Dear all my friends up there,yang ni memang krup..krap..krup..krap..Ramai2 gi Giant atau Tesco hari ni.Beli tortilla dan masak untuk New year count down esok macam yang kak Paty cakap tu.
    * Actually tengah busy yang amat sebab esok ada parents briefing kat tadika.Sekarang hujan lebat so tak ada la sapa-sapa nak singgah kat off ni,boleh la curi masa tengok blog kejap.Thank you for all the lovely coments ya.Nanti P.Ros BW bila dah balik rumah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info