Mereka yang sudi.......

Tuesday, December 27, 2011

Chee Cheong Fun

Salam untuk semua.Ini kali kedua P.Ros masak chee cheong fun for breakfast.Kali ni dimakan dengan tauhu dan fish cake dan sos manis yang P.Ros buat sendiri.Juga diletakkan sos cili bawang putih dan rasanya memang sedap.Kebetulan our  good old friends from penang (Eric, Sharon and their daughter merisa) drop by for a visit.So dapat la mereka merasa homemade chee cheong fun. Eric love it and asked me."  Ros are you a chinese or what .. how come you know how to cook this type of food????" hello uncle ...I'm not,but your friend yang kat sebelah tu(my laling) is chinese la.. sudah lupa ke???.hihihi....Anyway it's wonderful to see you all again after 5 years.Will surely come to visit you in Penang one of this day.
Untuk resepi hari ni P.Ros gandakan resepi ni dan tambah lagi satu sudu wheat starch.Kat sini P.Ros letakkan resepi sosnya aje ya.
 Untuk sos
* 1 sudu kacang masin (P.Ros guna cap tamin)
* 3 sudu besar sos hoisin
* 2 sudu besar kicap manis
* 1 mangkuk sedang air
* 1 sudu kecil minyak bijan
*2 ke 3 sudu besar gula (bergantung pada kemanisan yang diingini ya)
*1 sudu kecil tepung jagung dibancuh bersama sedikit air
Masukkan bahan * kedalam blender dan blend sampai kacang masin  hancur. Masak sos hingga mendidih.Masukkan gula dan minyak bijan. kacau sebati..Masukkan pula bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih sebentar. Tutup api dan boleh dihidangkan sejuk atau panas.
Nota: tambahkan bancuhan tepung jagung sekiranya kuah cair sebab saiz mangkuk kita mungkin berbeza.

         Chili sos bawang putih cap kampung koh yang memang sesuai untuk chee cheog fun ni.

                                                                 happy cooking

6 comments:

  1. OMG!!! I love chee cheong fun and craving for yours now dear...:::)))

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kak Ros,

    wah chee cheong fun...nur tk reti mkn...my son nyer fav nie....nur suker wanton goreng...yg crispy tu suker...1 pinggan boleh kasi habis...hehehe...

    pstt: Kak ros sihat ke?? Dh lama Nur tk bw...cuti aah dari berblog!!haha.

    ReplyDelete
  3. salam kak ros ..
    sedapnya chee cheong fun .. dulu dah pernah wat tapi x berapa nak jadi .. nampak kak ros tayang balik ni mcm semangat nak wat balik pulak hihi

    ReplyDelete
  4. salam Puan Ros..
    wah..rajin gak buat chee cheong fun ek..mknan kegemaran Rahel tp lum pernah wat sendiri..asyik beli je..

    ReplyDelete
  5. yumm!! memang sedap CCF ni... rajin akak buat ye :)sy suke juga mkn ngan sup :)

    ReplyDelete
  6. hi puan ros ni..menu yang mengoda kalbu..susah susah nekcik oder je laah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info