Mereka yang sudi.......

Tuesday, December 13, 2011

Red Velvet Pancake


Salam untuk semua.Pagi tadi kita ceriakan hari cuti ni dgn pancake yang warnanya pasti menguda hati.Lembut dan sedap.Masa tengok resepi ni kat rumah kak Paty at Paty's Kitchen kita dah pasang angan2 nak masak pancake ni.Kebetulan hari ni cuti so menjadila projectnya.Tapi rupanya pancake syrup dah habis dan tak perasan,so kita hidangkan pancake ni bersama caramelise pisang yang dah pernah buat kat sini.Memang menjadi dan sedap la...pekena pula dgn secawan teh panas tampa gula.Thank you kak Paty for the recipe.Minta izin copy paste kat sini ya.


  •  Ingredients
  • 1 1/2 cup cake flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1/4 teaspoon salt
  • 3 tablespoons white sugar
  • 2 tablespoons unsweetened cocoa powder
  • 1 large egg
  • 1  cup buttermilk
  • 1 tablespoon red food coloring
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 3 tablespoons unsalted butter, melted
  •  
  • Method
  • Prepare the pancake batter by whisking the flour, baking powder,  salt, 3 tablespoon sugar, and cocoa powder together in a bowl; set aside. 

  • Beat the egg in a separate bowl with the buttermilk, red food coloring, and 1 teaspoon vanilla extract until smooth. 

  • Stir in the flour mixture until moistened, then add the melted butter, and continue stirring until only small lumps of flour remain. If batter appears a little thick, add more buttermilk.

  • Heat a lightly oiled griddle over medium-high heat. Drop batter by large spoonfuls onto the griddle, and cook until bubbles form and the edges are dry. 

  • Flip, and cook until browned on the other side. Repeat with remaining batter. 



                                                         happy cooking

19 comments:

  1. wow... ini sesuatu yang baru buat bundo.

    ReplyDelete
  2. As'salam Pn@Kak Ros

    Baru nak buat pancake pisang, tapi tak jadi sebab berangan nak buat muffin pisang jer..hehehe. sebab pisang tu tinggal 4 ketul jer lama betul tak memuffin ni Kak Ros.

    Bila tengok pancake ni kalau cecah denagn sos coklat layan juga berkeping2 ni kan Kak Ros :)

    ReplyDelete
  3. wah kakros...dah buat jugak..hari tu tengok kak patty buat...saya kat rumah ni malas skit nak buat pancake bukannya apa..sebab saya sorang je yg makan...tu yg malas je..kecuali teringin nak makan....:)

    ReplyDelete
  4. Salam bundo..terguda ke...Kita suka warna merah la...dan sedap pulak tu.

    ReplyDelete
  5. CT, kak Ros rasa pancake ni cicah dgn apa pun mesti sedap la.kalau coklat lagi la budak2 suka.

    ReplyDelete
  6. Mimi..menguda...cepat buat.Merah tu paberet color kak ros dari kecik tau.

    ReplyDelete
  7. Q..dia org tak makan sebab nama pancake.Tukar aje nama lempeng..mana tahu dia ors suka..hihihi...

    ReplyDelete
  8. salam kk ros..wahhh pancake velvet derr...kaler dia menggoda seyyy:) nway kk ros cha nk tgk recipe wanton bakar akak..mana eh..can share the link with me..tq kk ros:))

    ReplyDelete
  9. wahhh... warna yg sgt berani...menarikla pankek merah kak ros ni:)

    ReplyDelete
  10. Menarik warna pancake ni, cicah dgn sos pasti sedap kan...

    ReplyDelete
  11. salam kak.. sedap nampak RV penkek ni.. ade lg x? meleleh dah ni.. hehe..time kaseh sudi wish bday sy.. jom tuko2 RV nak ? :)

    ReplyDelete
  12. Merah la mak ngah.....that's the beauty of cooking kan....that's no boundaries for creativity....syabas puan ros berani mencoba RV Pancake....

    ReplyDelete
  13. salam cha.Tengok under chinese food archive untuk maton balar tu ya.

    ReplyDelete
  14. Nieza merah sangat la makngah kan??sebenarnya kat luar tak de la merah sangat tapi dlm gambar dia nampak menyala pulak...hihihi..

    ReplyDelete
  15. Kak Paty,its just happen merah warna kegemaran kita.So sesuai sangat la tu..dgn merah sangat la makngah

    ReplyDelete
  16. Salam Kak Ros..wahhh nampak lembut jeee pancake kak ros ni...versi pun lain dari yang lain.sesekali cari kelainan best gak yaaaaa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info