Karipap Roti
Salam to all.Ini karipap bidan terjun.pagi tadi bangun dan tak tahu nak masak apa for breakfast sebelum pegi office(sebenarnya musim cuti sekolah ni P.Ros masuk opis pukul 11 pagi)so ada la sikit masak nak main masak2 kat dapur.Sambil jalan kehulu kehilir,teringat malam tadi my laling asked.." mama there is 1 and half packets of bread on the table.You better think of what to do with it before it expired!!!!!alamak..apa nak masak ya.Tenguk dekat bakul ada kentang dan dalam botol ada serunding daging.Serunding daging ni bukan mudah nak dihabiskan sebab anak2 dara kat rumah ni tak berapa suka nak makan serunding tu.Tak tahu dari mana munculnya idea nak buat karipap dgn roti.Mungkin sebab malas nak adun kulit karipap kot..Idea karipap roti ni tiba2 je muncul,dan alhamdullilah menjadi pulak. Sedap dimakan semasa panas bersama secawan kopi.Jom tengok resepi jika berkenan ya.
Resepi Asal Karipap Roti : P.Ros@SinaranMenu
Bahan-bahannya
* 12 keping roti
* sebiji telur untuk egg wash
Bahan Inti
* 3 biji kentang didadu
*1/2 biji bawang besar didadu
* 2 1/2 sudu besar rempah kari
*2 biji bawang putih potong halus
* 1 keping chicken stock
* 1 cawan air
* Garam dan gula secukup rasa
* 3 sudu besar minyak
* 1 mangkuk serunding daging (boleh guna isi ayam atau daging sebagai alternative ya)
1- Panaskan minyak masak dan tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan pula bawang besar dan kacau rata.Masukkan pula rempah kari yang telah dicampur sedikit air.Goreng hingga sedikit garing.
2. Masukkan kentang dan kaca rata.Tuang air dan biarkan bahan mendidih.Masukkan serunding daging(Serunding ni biasanya panjang2 so P.Ros gunting kan menjadi lebih kecil).
3- Masukkan bahan perasa dan tambah apa yang patut mengikut selera masing-masing.Masak dgn api perlahan hingga kentang empuk dan airnya kering.Angkat dan sejukkan.
1- Gelek roti hingga nipis dan potong bentuk bulat mengunakan bentuk cawan atau mankuk.
2-Letak sesudu inti dan cantumkan kedua bahagian tepi dan picit sekeliling tepinya.Lepas itu gunakan garpu saiz kecil untuk menekan bahagian tepi karipap.
3- Susun karipap atas dulang dan sapu telur hingga rata (pastikan tidak banyak telur meleleh dibawah karipap sebab takut ia melekat pada dulang .
4. Bakar karipap roti dgn oven yang dipanaskan pada suhu 180C selama lebih kurang 15 minit atau hingga kelihatan perang.
Nota : Pada sapa2 yang tak ada anak kecil boleh tambah potongan cili jika suka
Inti yang dibuat ni cukup untuk 24 biji karipap.Tapi P.Ros buat 12 biji je.Balance inti tu Dibedal macam tu je
depan lapy.
sebelum dimasukkan gula dan garam cuba rasanya dulu sebab serunding sudah ada rasa masin manisnya.Cuma
tambah apa2 yang patut jika perlu.
Karipap boleh dikeluarkan dari oven setelah 10 minit dibakar .Balikkan ia dan sapu telur pada bahagian yang
belum disapu telur tadi dan masukkan semula kedalam oven.
happy cooking
As'salam Pn.Rose nice, menarik ni sure ank i suka...pemukaan roti pun garing...
ReplyDeletevery the very good idea.......stok roti sll terbabas...leh cube rezepi ni...tqs
ReplyDeleteAlamak kreatifnya akak ni. kena masuk list ni
ReplyDeletebetul tu kratifnya akak. bakar kan karipap ni, lagi sihat.comel pulak tu. insyaAllah boleh amik idea akak ni. mesti anak2 suke. tq kak ros
ReplyDeletewahhh bestnya kak ros...idea baru ni, nmpak pun dah tau sedap...nnt Liza nk try la...thnx ye kak
ReplyDeleteHebatla Rose..kat dapur pun ada R&D department. Akak memang suka benda-benda macam ni sebab apa selalu beli roti tapi tak makan...kali ini kalau akak convert roti ini pada karipap pasti lakukan...ha..ha great ideas and thanks for sharing.
ReplyDeleteRos... sedapnya! pasti satu masa nnti kak rose akan cilok idea keratif ros ni...
ReplyDeleteSalam Kak Ros..kreative dan rajin betul kak Ros ni...macam2 idea boleh adaptasi....Sukeee saya tgk roti bakar ni...
ReplyDeleteEmmm..next week dah start bz lah yaaa kak ros bila bermulanya sessi persekolahan...
Keratif2...dari roti leh jadi karipap lak...masuk list dulu...lenkali cek nak try buatlah...tak yah bersusah buat doh karipap kan...:)Thanks Kak share resepi ni...
ReplyDeleteSangat menarik resepi ni..kreatif sangat kak Ros ni..
ReplyDeleteSalam untuk semua my lovely blogger friends yang bagi komen kat atas ya.Terima kasih kerana semuanya teruja dgn karipap roti tu.Jadi cikgu tadika ni kena la kreatif sikit kan?Hihihi..main masak2 ni sama macam main play doh la juga...Harap ada yang sudi mencuba nanti ya.Love you all for the support.Kat opis ni,tu la sebabnya buat komen sekali harung.Chow.. dulu ya.
ReplyDeleteAslmkum k.Ros
ReplyDeletekreatif k.Ros buat karipap guna roti....sesuai utk sarapan...rotipun tak membazir.
salam Ros...sedap ni buat minum petang..nanti nk try buat.
ReplyDeletemamasya..idea tu betul2 datang secara spontan je.betul tu tak payah rungsing2 kalau ada roti yang tak habiskan
ReplyDeleteMamar Nor salam.Apa khabar.nanti cuba ya.
ReplyDeleteSalam Kak Ros..nnt yana nk cuba lah..xyah ssh2 nk fikir bt doh dulu kan..yg ni segera jer..tq kak Ros ^_^
ReplyDeletebetul tu yana.Kita bolleh pnggil ni karipap segerakan???
ReplyDeleteAssalam kak Ros.saya cnp ye resepi ni,bila ada masa nak cuba buat.tq atas perkongsian.
ReplyDelete