Mereka yang sudi.......

Thursday, June 23, 2011

Mangkuk Tauhu


Salam makan malam.Mangkuk tauhu yang sedap.Boleh dimakan semasa minum petang atau dihidang bersama nasi.Apa-apa pun sangat sedap dimakan semasa panas-panas.Juga boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah sos-pilihan masing-masing.Dapat makan tauhu ni terubat sikit rasa rindu kat dimsum.Bukan senang nak dapat dimsum yang halal.We will normaly  go to hotel Dorset Subang jaya for the halal dimsum.Sapa-sapa yang suka tauhu cuba la buat resepi ni.Walau pun gambarnya agak kelabu tapi tahap kesedapannya boleh buat mata terang benderang untuk habiskan sepinggan sorang-sorang.cuba lah!
Bahan-bahanya
* 2 packet tauhu kering (ada 18 biji semuanya)
*200 grm mince chicken
* 1 biji tauhu pejal(tukar dgn udang jika suka)
* 5 sudu besar bread crumb
*1/2 biji bawang besar dipotong dadu
* 1 pokok daun bawang dipotong halus
* beberapa biji cili padi (sebanyak yang disukai) dipotong halus
*1 biji cili hijau dipotong halis
* 1 ketul chicken kiub
* 1 sudu kecil garam
* 1 sudu sos Lea and Perins
* 1 sudu kecil sos ikan
* 3 biji telur



Cara memasak
1- Buat potongan bentuk + dibahagian atas tauhu.Korek keluar sedikit bahagian dalam tauhu dan terbalikkan bahagian dalam tauhu menjadi bahagian luar untuk membentuknya seperti mangkuk bagi memudahkan kerja memasukkan inti.
2- Campurkan semua bahan didalam sebiji mangkuk.Pecahkan telur dan gaul rata.
3- sudukan inti kedalam tauhu dan ratakan permukaannya.
4- Panaskan 1 1/2 cawan minyak masak dan goreng tauhu .Balik-balikan tauhu hingga semua bahagian garing.angkat dan toskan minyaknya.
5- siap untuk dihidang bersama nasi atau makan begitu sahaja.Hidang la bersama sos kegemaran and.

Note: 1- Boleh dicampurkan  hirisan daun kesum jika suka.
          2- Tauhu ini boleh digoreng atau dikukus mengikut pilihan masing-masing

4 comments:

  1. sukaaaanya kak kite ni kan jakun tak pernah try dimsun

    ReplyDelete
  2. Hai mimi,dimsum is 1 of the the chinese food yang kami suka and nasi daun pisang is 1 of the indaian food that we love the most.we all memang suka makan kan mimie...

    ReplyDelete
  3. So creative and innovative la kak! I liked these alot!!! :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

click the ads for more info